Gemeente Schouwen-Duiveland

in de maak

Nieuw bestemmingsplan voor Schuddebeurs in de maak

PERSBERICHT:
De gemeente Schouwen-Duiveland is bezig met een nieuw bestemmingsplan voor de dorpskern Schuddebeurs. Het huidige bestemmingsplan dateert uit 1978 en hanteert strenge richtlijnen. Het aangepaste plan biedt straks meer mogelijkheden voor de bewoners.

Voorop staat wel dat aanpassingen aan de woning het cultuurhistorische karakter van de kern geen geweld aandoen. Stichting Dorp, Stad en Land voert momenteel een onderzoek uit naar de cultuurhistorische waarden van Schuddebeurs. Kennis van bewoners wordt hierbij zo veel mogelijk betrokken.

De dorpskern Schuddebeurs kenmerkt zich door een enorm aanbod van cultuurhistorie. En dat moet vooral ook zo blijven. Het bestemmingsplan dat er nu ligt is echter verouderd. De gemeente wil een nieuw plan met ruimere mogelijkheden voor de bewoners, bijvoorbeeld wanneer zij hun huis willen verbouwen of uitbouwen. In het nieuwe bestemmingsplan komen duidelijke richtlijnen om de cultuurhistorische waarden van de kern Schuddebeurs te verankeren.

Werkwijze

De Stichting Dorp, Stad en Land uit Rotterdam bezoekt de komende weken tachtig panden in Schuddebeurs. Dit zijn allemaal woningen die van voor 1960 dateren. De onderzoekers bekijken welke cultuurhistorische waarden aanwezig zijn en of er een expliciet patroon te ontdekken valt. Op basis van deze gegevens schrijft de stichting een voorstel met richtlijnen.

Procedure

Voordat het nieuwe bestemmingsplan er ligt, wordt er een uitgebreide procedure doorlopen. De gemeente presenteert het voorontwerp naar verwachting in het voorjaar van 2012. Belangstellenden kunnen dan hun reactie geven. Naar aanleiding van de reacties past de gemeente het plan aan, waarna belanghebbenden hun zienswijze op het ontwerp in kunnen dienen. Het is de bedoeling dat het nieuwe plan er voor 1 juli 2013 ligt.

Uniform

De gemeente neemt alle bestemmingsplannen onder de loep. Het plan van Schuddebeurs is de laatste in de reeks wat betreft de bebouwde kommen. Wanneer dit plan straks klaar is, zijn alle bestemmingsplannen van de gemeente Schouwen-Duiveland volgens hetzelfde stramien opgesteld. Dit maakt het voor de medewerkers van de gemeente, maar ook voor de inwoners, een stuk overzichtelijker.