Provincie Utrecht

Haalbaarheidsstudie logeerhuis Bunnik

De provincie Utrecht, de Wmo-raad van de gemeente Bunnik en de gemeente Bunnik laten gezamenlijk een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de mogelijkheden van een logeervoorziening/respijthuis.

Men heeft een kleinschalige, huiselijke logeervoorziening voor ogen waarbij de mantelzorg tijdelijk wordt overgenomen door vrijwilligers. De professionele zorg die thuis geleverd wordt kan naar het logeerhuis worden verplaatst. Het logeerhuis heeft twee doelen: het ontlasten van mantelzorgers en een prettig vakantie/logeeradres voor zorgvragers. De belangrijkste vragen voor het onderzoek zijn de financiële haalbaarheid en de aanwezigheid van voldoende belangstelling vanuit de gemeente en/of vanuit de regio.

Mantelzorgers

Ouderen en mensen met een beperking blijven langer zelfstandig wonen. Hierdoor en door bezuinigingen in de zorg neemt de druk op mantelzorgers toe. Zo is in de periode 2001-2008 het aantal overbelaste tot zwaar overbelaste mantelzorgers toegenomen met 50% (SCP, 2010). Ook neemt het aantal oudere mantelzorgers toe. Mantelzorgondersteuning is dus van groot belang èn urgent.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door RIGO Research en Advies en is eind van het jaar gereed.