Belgische Federale Overheid


Minister Vanackere over de Nobelprijs voor de Vrede 2011

Datum: 07 oktober 2011
Vicepremier et Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is uitermate verheugd over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan drie uitzonderlijke vrouwen, Ellen Johnson-Sirleaf, Leymag Gbowee en Tawakkul Karman.

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan deze vrouwen is een verdiende erkenning voor hun werk. Minister Vanackere: `De internationale gemeenschap benadrukt met deze Nobelprijs de belangrijke rol die vrouwen kunnen spelen bij vredesonderhandelingen en democratisering. Dit moet ons aanmoedigen om deze rol verder te versterken. In onderhandelingen over de toekomst van landen als Libië, Afghanistan of Soedan, waren vrouwen afwezig. In Egypte en Tunesië krijgen vrouwen moeilijk toegang tot de veranderingsprocessen. Van alle vredesakkoorden wereldwijd, is slechts 2% van de ondertekenaars een vrouw. Nochtans kunnen vrouwen tijdens vredesprocessen een belangrijke meerwaarde bieden. Deze Nobelprijs geeft dan ook het juiste signaal.'

België heeft in 2009 een Nationaal Actieplan aangenomen over vrouwen en vrede, in uitvoering van VN Resolutie 1325. De implementatie van deze resolutie is een belangrijke stap naar een volwaardige rol voor vrouwen in de preventie en het bestrijden van gewapende conflicten. Minder dan 20 landen hebben een dergelijk actieplan. België roept dan ook andere landen op om op korte termijn een actieplan aan te nemen en te concretiseren.

Ons land ondersteunt wereldwijd verschillende projecten ter verbetering van de situatie van meisjes en vrouwen in conflictgebieden zoals de regio van de Grote Meren, Afghanistan, de Hoorn van Afrika en Ivoorkust. In totaal kende België over de periode 2008-2011 op de budgetlijn van de dienst `Vredesopbouw en conflictpreventie' ongeveer 7 miljoen EUR subsidies toe aan projecten rond resolutie 1325.