Gemeente Berkelland


Wethouders lichten programmabegroting voor 2012 toe

"Beleid werpt vruchten af"

Interview begroting met wethouders

De programmabegroting 2012 is aan de gemeenteraad aangeboden. In het vorige BerkelBericht werd de begroting in het kort toegelicht. Het is de tweede begroting van dit college, maar de eerste waarin de gevolgen van het coalitieakkoord `Samen Anders' duidelijker tot uitdrukking komen. Daarom een interview met de drie wethouders over de nieuwe koers in deze programmabegroting.

De programmabegroting 2012 heeft een nieuwe opzet?

Han Boer: "Inderdaad, de begroting zit in een nieuwe jas. De inhoud is beperkt tot de hoofdlijnen van beleid en de financiën. Dit kan omdat inhoudelijke informatie over beleid vaak al apart in de gemeenteraad of raadscommissie aan de orde komt. De raad krijgt voor inhoudelijke discussie steeds vaker voortgangsrapportages met daarbij een vooruitblik. Hierdoor kunnen we het in de programmabegroting gericht hebben over: wat speelt er, missie/speerpunten, concrete resultaten, wat gaan we doen en hoeveel kost dat. Dit geeft de gemeenteraad voldoende munitie voor een goed debat.

Rode draad in de programmabegroting is natuurlijk ons coalitieakkoord `Samen Anders'.

Mensen vragen om een kleinere overheid. Dat kan alleen als de overheid meer aan de samenleving overlaat, meer optreedt als partner, en daarnaast meer probeert te stimuleren en te inspireren. Het realiseren van doelen uit de programmabegroting ligt dan ook uitdrukkelijk niet alleen op het bordje van de gemeente, maar op dat van de samenleving als geheel."

Wethouder Han Boer:

"Mensen vragen om een kleinere overheid."

Waarom een kleinere overheid die meer aan de samenleving overlaat?

Leo Scharenborg: "Die veranderende verhouding tussen overheid en samenleving gaat samen met de bevolkingsontwikkeling en de noodzakelijke bezuinigingen. Om met het eerste te beginnen: Het aantal inwoners in de Achterhoek daalt de komende jaren. Voor Berkelland verwachten we een afname van 45.000 inwoners nu naar 42.000 inwoners in 2025. De samenstelling van de bevolking verandert. Het aantal ouderen neemt toe en het aantal jongeren neemt af. Nu is 24 % van de bevolking onder de 20 jaar, en 18 %van de bevolking ouder dan 65 jaar. In 2025 is 21% van de Berkellanders jonger dan 20 jaar, en 26% ouder dan 65. In procenten misschien niet zo indrukwekkend. Maar de gevolgen voor de woningbouw, de zorgvoorzieningen, het onderwijs, de economie en het verenigingsleven zijn groot. Het aantal te bouwen woningen moet fors terug, met alle financiële gevolgen van dien. Bovendien moeten er hele andere woningen komen. Bijvoorbeeld omdat het aantal eenpersoonshuishoudens toeneemt.

Het gebruik van de thuiszorg neemt toe, een verwachte groei van 25% tot 2030. Er komt meer behoefte aan voorzieningen om lang thuis te kunnen wonen. Tegelijk zal de nieuwe generatie ouderen andere wensen en verwachtingen hebben over die zorg."

Wethouder Leo Scharenborg:

"Die veranderende verhouding tussen overheid en samenleving gaat samen met de bevolkingskrimp en

noodzakelijke bezuinigingen."

Han Boer: "Nu zijn er in Berkelland ruim 4200 basisschoolleerlingen. In 2025 daalt dat aantal naar ruim 2900. Wat te doen met alle lege schoollokalen? Op het gebied van economie staat met name de ontwikkeling van de werkgelegenheid onder druk.

Hoe zorgen we ervoor dat er ook op termijn voldoende arbeidskrachten in Berkelland en op schaal van de Achterhoek beschikbaar zijn voor bedrijfsleven en zorg? Het is niet alleen de zorg van de gemeente om in te spelen op de veranderingen. Inwoners en gemeente moeten samen optrekken."

Als we samen optrekken, wat doet de gemeente dan?

Fred Mulkens: "Voor jongeren en ouderen maken we ons sterk. Volwassenen moeten zich zelf kunnen redden, tenzij ze tot een kwetsbare groep behoren. Nieuwe initiatieven kunnen aanleiding zijn om te subsidiëren. Het doel is wel dat initiatieven uiteindelijk op eigen benen kunnen staan. We zoeken naar ondernemerschap in de samenleving. Ook van ons als gemeente wordt ondernemerschap gevraagd. We krijgen de komende decennia op lokaal niveau veel meer taken voor ons kiezen. En het Rijk geeft er echt geen geld bij. We moeten dus slim opereren. En waar verenigingen, instellingen, (groepen) inwoners zelf zaken kunnen oppakken juichen wij dat van harte toe. Enkele voorbeelden (laten anderen zich vooral niet gepasseerd voelen!) de kulturhusen in Beltrum en Geesteren, het `omvormen van groen' met hulp van buurtbewoners en de voormalig docenten van de muziekschool die nu zonder overheidsteun muziekles geven. Voorheen kostte elke muziekschoolleerling gemiddeld 900 euro per jaar, dus dat scheelt nogal wat."

Wethouders Fred Mulkens:

"Voor jongeren en ouderen maken we ons sterk."

Wat vind je in de begroting 2012 concreet terug van de gewijzigde koers?

Han Boer: "Allereerst zijn de gevolgen van de eerder genoemde bezuinigingen verwerkt.

We moeten in vier jaar tijd ruim 8 miljoen euro bezuinigen op een begroting van ongeveer 85 miljoen. Ongeveer de helft hiervan wordt veroorzaakt door tekorten uit het verleden. De andere helft komt door kortingen van de regering. We hebben in de begroting 2012 nu zo'n 4 miljoen van de bezuinigingen verwerkt. Tot en met de begroting 2014 moeten we dus nog 4,2 miljoen aan bezuinigingen realiseren.

Voor de rest loopt het begrotingsresultaat in de pas met wat we verwachtten.........

Tot slot: de bezuinigingen waren er voor bedoeld dat de lokale lasten, met name de Onroerende Zaak Belasting, niet nog verder zouden stijgen, zoals dit in de vorige raadsperiode wel het geval was. We behoren immers tot de duurdere gemeenten.

Het beleid werpt wat dat betreft vruchten af. De OZB stijgt alleen met het inflatiepercentage. En, overigens door een andere oorzaak, neemt de totale lokale lastendruk zelfs af."

Fred Mulkens: "Door een gunstige aanbesteding van de afvalverbranding kan de afvalstoffenheffing met gemiddeld 39 euro omlaag. "