Gemeente Valkenswaard


Stand van zaken Europalaan

De voorbereidingen op de reconstructie van de Europalaan gaan - op de achtergrond - gestaag door.

Er lopen nog enkele juridische procedures, er worden metingen verricht voor de gevelisolatie van aangrenzende woningen en de laatste wijzigingen worden doorgevoerd op basis van verzoeken van omwonenden. Hierna een toelichting op de stand van zaken.

Er liepen de afgelopen maanden nog twee juridische procedures. Ee'n over de vrijstellingsbesluiten voor twee rotondes en één over het besluit voor een ontheffing voor een hogere geluidswaarde op grond van de Wet geluidhinder.

Vrijstellingsprocedures rotondes

Tegen de vrijstellingsbesluiten voor de twee rotondes stelden diverse belanghebbenden beroep in bij de rechtbank 's-Hertogenbosch. Deze werden op 27 juni 2011 behandeld. Op 8 augustus 2011 volgden twee uitspraken: e'e'n over de rotonde bij de Vest/Zuidelijke randweg (rotonde 1) en e'e'n uitspraak over de rotonde bij de Bakkerstraat/Wolbergstraat (rotonde 2). Alle beroepen tegen het vrijstellingsbesluit voor rotonde 1 werden niet-ontvankelijk of ongegrond verklaard. Bij rotonde 2 bleek één beroep volgens de rechter gegrond omdat de gemeente het besluit niet voldoende had gemotiveerd. Daardoor is het vernietigd. Het college nam onlangs opnieuw een (gelijkluidend) besluit met daarbij een nieuwe motivering. Tegen de uitspraken van de rechtbank is door diverse partijen hoger beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Geluidprocedure

Verschillende belanghebbenden tekenden beroep aan tegen de ontheffing voor een hogere geluidswaarde in het kader van de Wet geluidhinder. Dit beroep dient bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Geluidsprocedures zijn vaak zo specialistisch en technisch, dat de rechters zich laten adviseren door de StAB (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak). Ter voorbereiding op haar advies, sprak de StAB eind 2010 met de belanghebbenden die beroep instelden en met vertegenwoordigers van de gemeente. In maart 2011 bracht de StAB haar advies uit. De Raad van State neemt dit in de beoordeling van de zaak mee. De datum voor de rechtszitting is nog niet bekend.

Geluidsmeting

Intussen is bij zo'n 100 woningen aan de Europalaan onderzocht of het geluidsniveau in de toekomst te hoog wordt. Wanneer dit zo is, wordt een isolatieplan opgesteld voor de woning. De gemeente werkt hiervoor samen met een ingenieursbureau en de Milieudienst van het SRE. Dit najaar ondergaan de resterende 100 woningen zo'n bouwkundige inventarisatie zodat alle woningen op tijd de nodige geluidsisolatie krijgen.

Aanpassingen

Naar aanleiding van verzoeken van omwonenden werd een aantal kleine aanpassingen gedaan aan het ontwerp van de Europalaan. Het gaat daarbij vooral om de juiste locatie van inritten, parkeervakken en trottoiraanpassingen. Een aantal andere verzoeken werd niet ingewilligd omdat het de verkeersveiligheid in gevaar zou brengen. Momenteel onderzoekt de gemeente nog een laatste aanpassing van het fietspad door het Frans van Bestpark. De bewoners van de aangrenzende appartementen zien dit graag wat dichter tegen de Europalaan.

In fasen

De reconstructie van de Europalaan gebeurt in fasen. De aansluitingen met de Eindhovenseweg (nabij de Merendreef) en de Zuidelijke Randweg (nabij VDL) spelen een hierin een grote rol. Zij bepalen immers in hoeverre de Europalaan de functie krijgt van lokale verbindingsroute. Deze kop en de staart worden pas aangepakt, als er volledige duidelijkheid is rond de Lage Heideweg/Westparallel. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders met de gemeenteraad afgesproken. Het streven is om najaar 2012 met de reconstructie te starten. Vanwege noodzakelijk onderhoud kan het overigens zijn, dat er ook al eerder aan de weg wordt gewerkt. De verkeersveiligheid zou anders namelijk in het geding komen.

Meer informatie in de nieuwsbrief

De gemeente voert een actief communicatiebeleid rondom de reconstructie van de Europalaan. Circa 650 omwonenden/belanghebbenden nabij de Europalaan en diverse belangenorganisaties kregen in het weekend van 7 en 8 oktober een nieuwsbrief in de bus waarin de actuele ontwikkelingen rond de Europalaan worden uitgelegd. De nieuwsbrief is voor overige belangstellenden gratis verkrijgbaar in de informatiehoek in het gemeentehuis en bij de bibliotheek aan De Hofnar 12. Vanaf 10 oktober is de nieuwsbrief ook te raadplegen via deze website.

Met vragen over de reconstructie kunt u terecht bij het Projectsecretariaat Europalaan, telefoon 040-208 36 12. Wilt u per mail reageren dan kan dat via europalaan@valkenswaard.nl.


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444