Gemeente Helmond


Grote regionale controle leerplicht

Bij een controle op spijbelen zijn vorige week in Helmond en omliggende gemeenten 46 leerlingen door de politie gecontroleerd.

De leerlingen liepen allemaal geoorloofd op straat, bijvoorbeeld door een vrij lesuur, lesuitval of omdat ze bezig waren met een schoolopdracht.

Doel
Doel van de actie, die drie keer per schooljaar plaatsvindt, is niet om zo veel mogelijk spijbelaars te pakken maar om een duidelijk signaal te geven dat de overheid ongeoorloofd schoolverzuim niet accepteert. Het is een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd. De aangehouden jongeren kregen een foldertje waarin dit werd uitgelegd.

Maatregelen
Bij spijbelen neemt in eerste instantie de betreffende school maatregelen. Spijbelaars die bij herhaling verzuimen kunnen verder een persoonlijk gesprek krijgen met de leerplichtambtenaar van de gemeente waar ze wonen. Jongeren die ongeoorloofd verzuimen of vaak te laat komen kunnen een doorverwijzing naar HALT krijgen. Ouders die zelf de aanleiding zijn voor het verzuim van hun kind of op de hoogte zijn van dat verzuim worden hierop aangesproken en lopen grote kans op een proces verbaal. Als dat nodig is, wordt bij de afhandeling de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Bureau HALT of het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Deze instanties hebben sluitende afspraken gemaakt om ongeoorloofd schoolverzuim tegen te gaan. Bij deze controle werkten politie, leerplichtambtenaren van de gemeenten en de verzuimcoördinatoren van de scholen samen.