Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 11.30 uur

Utrecht, 10-10-2011

Brandonderzoek: geen aanwijzing brandstichting

(zie persbericht dd. 10 oktober Brand verwoest gebouw)

LEUSDEN Op zaterdag 8 oktober is rond 12.55 uur brand ontstaan in een gebouw aan de Paradijsweg. Het pand brandde geheel uit. Er waren geen gewonden. De oorzaak van de brand is onbekend. Op basis van onderzoek is er tot nu toe geen enkele aanwijzing of spoor van brandstichting aangetroffen. De brand is vermoedelijk binnen in het pand ontstaan.

De politie liet op zondag 9 oktober bij de resten van het pand door de forensische opsporing van de politie uitgebreid sporenonderzoek doen met behulp van speurhonden. Dit leverde geen sporen van brandstichting op. Daarnaast sprak de recherche met diverse getuigen die rondom het tijdstip van de brand in of in de directe omgeving van het pand aanwezig waren. Deze verklaringen en aanvullend onderzoek leverden geen bijzonderheden op die de oorzaak van de brand zouden kunnen verklaren of aanwijzingen voor brandstichting opleverden.

De recherche van district Eemland zuid zet het onderzoek nog voort. Het rechercheteam dat het onderzoek draait naar de diverse brandstichtingen bij rietgekapte panden, is voor de zekerheid geïnformeerd over de brand omdat dit pand eveneens een rietkap had. Personen of getuigen die voorafgaand aan de brand iets opvallends hebben gezien in de omgeving van het afgebrande pand, en zich nog niet hebben gemeld, kunnen contact opnemen met de recherche via 0900-8844 of anoniem via tel. 0800-7000.

Verdachte van meerdere inbraken zit vast (zie persbericht Woninginbraak dd. 2 oktober)

AMERSFOORT Agenten hielden op vrijdagmiddag 30 september een 18-jarige jonge vrouw uit Nieuwegein aan op verdenking van betrokkenheid bij een woninginbraak. Zij wordt inmiddels verdacht van meerdere woninginbraken.

De jonge vrouw werd die middag op de Gasthuislaan op heterdaad betrapt door een alerte 37-jarige Amersfoorter die zijn moeder hier bezocht. Hij zag twee meisjes op de stoep staan, die zich naar zijn idee verdacht ophielden. De Amersfoorter liep door naar de woning van zijn moeder, zag dat er was ingebroken en dat de woning overhoop was gehaald. Daarop rende hij naar buiten en wist één van de vluchtende meisjes beet te pakken. De andere verdachte wist te ontkomen. De Amersfoorter waarschuwde de politie.

Agenten namen de verdachte mee naar het bureau voor nader verhoor en onderzoek. Al snel bleek dat zij al door de politie gezocht werd. De politie verdenkt haar op dit moment van inbraken in Gorinchem, Woerden en Apeldoorn. Zij werd op donderdag 6 oktober voorgeleid bij de rechtbank en zit vast in verband met het lopende onderzoek.

Onderzoek Hoogland: aanhoudingen

HOOGLAND/AMERSFOORT De politie heeft op maandag 3 oktober twee 16-jarige jongens uit Hoogland aangehouden en gehoord over een het plegen van onzedelijke handelingen met een 14-jarig meisje. De ouders werden geïnformeerd over de aanhoudingen. De jongeren zijn na verhoor op woensdag 5 oktober heengezonden in afwachting van behandeling van de zaak bij het openbaar ministerie.

De afgelopen weken heeft de politie in totaal vijf jongens uit Hoogland en Amersfoort in de leeftijd van 14- en 15-jaar aangehouden en gehoord voor inbraken. Daarnaast werden zij gehoord over diverse incidenten die in een deel van de wijk Hoogland plaatsvond. In het gebied rondom de Engweg, Kerklaan, t Laar en Woudzoom vonden de afgelopen maanden onder andere overlast, brandstichtingen, vernieling en diefstal plaats. De politie doet nader onderzoek op basis van de diverse aangiften hierover.

Uit het onderzoek blijkt dat een aantal leden van de overlastgevende groep in beeld is wat betreft strafbare feiten. De politie blijft haar aandacht richten op alle leden van deze groep.

Spreekuur wijkagent

Uit gesprekken met bewoners van De Engweg, Kerklaan en omgeving bleek behoefte aan een informele en laagdrempelige contactmogelijkheid. Om die reden houdt de wijkagent van Hoogland, Arie Spruijt, wekelijks op dinsdagochtend spreekuur tussen 10.00 11.00 uur in buurthuis de Neng. Dit spreekuur wordt als proef tot eind 2011 gehouden. Daarnaast kunnen bewoners via het wijksecretariaat van de politie een afspraak maken met de wijkagent via tel. 0900-8844. Bij het zien van verdachte situaties of misdrijven zoals vernieling of brandstichting is het raadzaam om direct 112 te bellen.