Rijksoverheid

Eén miljoen euro voor start irrigatieproject Mozambique

Nieuwsbericht | 08-10-2011

Door een groot irrigatieproject in de Zambezi-vallei in Mozambique kunnen lokale boeren meer oogst van hun land halen. Een overeenkomst waaraan de Nederlandse overheid 1 miljoen euro bijdraagt werd op de laatste dag van de handelsmissie van staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie getekend.

Samenwerken

Het gaat om een gebied van zo'n 3000 hectare waarvan 750 hectare geïrrigeerd kan worden. Groepen van boeren kunnen samenwerken om de markt beter te bedienen. Als de eerste fase slaagt kan het project uitgebreid worden tot een totaalbedrag van zo'n 11 miljoen euro.

Gerichte investeringen

Water is een belangrijk thema in Mozambique; drinkwater, afvalwater, irrigatie en waterbeheer van kust en rivieren. De handelsmissie van staatssecretaris Henk Bleker stond in het teken van water en landbouw. Er zijn afspraken gemaakt door het Nederlands Water Platform - met daarin de overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen - en de Mozambikaanse organisaties om een Mozambikaans Water Platform op te richten. Op die manier worden overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven samengebracht en kunnen er meer en gerichte investeringen volgen.