Rijksoverheid

Versterking economie vraagt om compacte overheid

Nieuwsbericht | 10-10-2011

Om Nederland er economisch en financieel weer bovenop te krijgen zet het kabinet zet zich in voor een krachtige, kleine en dienstverlenende overheid die slagvaardig kan operen. Het realiseren van die compacte overheid betekent een doelmatiger taakverdeling, een betere dienstverlening en meer ruimte voor burgers en samenleving. De aanpassingen die hiervoor nodig zijn staan in de visienota `Bestuur en bestuurlijke inrichting: tegenstellingen met elkaar verbinden' van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Een van de voornemens van het kabinet is de versterking van het bestuur in de Randstad. De Randstad is de economische motor van Nederland en daarom is bestuurlijke vitaliteit in de Randstad wezenlijk voor herstel en groei van de economie. Om de Randstad blijvend bij de Europese economische top te houden zijn extra inspanningen nodig. De Randstad moet een aantrekkelijke plek blijven voor burgers en bedrijven om zich er te vestigen. Dit kan alleen met een bestuur dat daadkrachtig is in zijn besluitvorming en uitvoering.

Op dit moment is de bestuurlijke inrichting niet voldoende afgestemd op de maatschappelijke dynamiek. Er zijn te veel bestuurders, er is sprake van een diffuse spreiding van verantwoordelijkheden en een gebrek aan bestuurlijke samenwerking en afstemming. Dat is ook de reden dat het kabinet de deelgemeenteraden wil opheffen en de WGR plus-regeling wil beëindigen. Een betere bestuurlijke inrichting en samenwerking in de Randstad kan een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van economische groei, doordat het ruimte biedt aan ondernemerszin en de samenhang tussen de economische sectoren kan versterken.

De Randstad bestaat uit twee met elkaar verbonden stedelijke netwerken met een eigen economische dynamiek, de noordvleugel en zuidvleugel. Op de zuidvleugel concentreert de samenwerking zich tussen de steden Den Haag en Rotterdam. In de noordvleugel zit de dynamiek in de stedelijke driehoek Amsterdam-Utrecht-Almere. Het kabinet wil de samenwerking tussen de steden ondersteunen en versterken. Provincies moeten betrokken zijn bij de stedelijke samenwerking vanwege hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het gehele gebied in de regio.

Voor een goed evenwicht tussen de ontwikkeling in de stedendriehoek Amsterdam- Almere- Utrecht is het van belang dat de drie betrokken provincies optreden als één partij ten opzichte van de gemeenten. Het kabinet meent dat eenduidig optreden alleen duurzaam gerealiseerd kan worden als de besturen van de drie provincies worden samengevoegd. Daarom is een fusie van de drie provincies nodig. Het kabinet sluit hiermee aan bij het initiatief van de drie provincies, die in februari 2011 al de wenselijkheid van verregaande samenwerking benadrukten.

Om de concurrentiepositie en het vestigingsklimaat van de Randstad te versterken is een goede bereikbaarheid rond en tussen de stedelijke regio's noodzakelijk. Gemeenten en provincies zullen gezamenlijk moeten zorgen voor een optimaal verkeer en vervoerssysteem in het stedelijk gebied. Hiervoor zullen in de noordvleugel en in de zuidvleugel infrastructuurautoriteiten tot stand moeten komen waarin taken, bevoegdheden en middelen van provincies en gemeenten worden samengebracht..Snelle besluitvorming en slagvaardige uitvoering kan zo gegarandeerd worden om de mobiliteit in de stedelijke gebieden in de Randstad te verbeteren.