Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Patiëntenkoepel steunt behoud uitwisseling medische gegevens

Visie NPCF ondersteunt inspanningen KNMP en andere koepels

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat zorgverleners ook in de toekomst medische gegevens digitaal moeten kunnen uitwisselen. De patiëntenkoepel noemt het initiatief van de KNMP en vier andere zorgkoepels in die richting "veelbelovend".

Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer tegen de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier. Daarmee kwam elektronische uitwisseling van patiëntgegevens op losse schroeven te staan. Vijf zorgkoepels (KNMP, LHV, VHN, NVZA en NHG) presenteerden daarop een initiatief om die uitwisseling met bestaande technische infrastructuur toch mogelijk te maken.

De KNMP is verheugd over de steun die de NPCF nu voor dit initiatief toont. "Het is goed dat ook vanuit de patiënt het belang van uitwisseling van medische gegevens wordt gezien," aldus Rob Sebes, woordvoerder van de KNMP. "Het gaat in deze zaak immers júist om de patiënt."

De NPCF vraagt minister Schippers de nu beschikbare patiëntgegevens niet te vernietigen, zoals nu dreigt. De KNMP is het met die oproep eens. "Het is niet in het belang van de patiënt dat deze gegevens vernietigd worden," aldus Sebes.