Politie Hollands Midden

Leiden - Twee fietsendieven aangehouden

Leiden, 10-10-2011 o Politie Leiden heeft op zondag 9 oktober twee verdachten van fietsendiefstal aangehouden.

Op zondag 9 oktober zag de politie rond 03.15 uur aan de Papendracht een man gehurkt bij een fiets zitten. Hij rommelde aan de fiets en sprong geschrokken op toen hij de politie zag. De politie controleerde de fiets en zag dat het slot helemaal verbogen was en dat hij zo meegenomen kon worden. De 23-jarige Leiden verklaarde eerst dat het zijn fiets was en dat hij de sleutel kwijt was, maar gaf uiteindelijk toe dat het niet zijn fiets was. De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Diezelfde zondag kreeg de politie rond 15.30 uur weer te maken met een fietsendiefstal. De politie kreeg een melding van een bewoner van de Hooigracht dat een man hem aan de deur een fiets probeerde te verkopen. De melder hield de man aan de praat tot de politie kwam. De politie sprak de man aan en vroeg hoe hij aan de fiets kwam. De 29-jarige man uit Leiden vertelde dat hij de fiets had gevonden. Hij is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De fiets is in beslag genomen. Er was nog geen aangifte van diefstal opgenomen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Leidenaar.

Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Via de website www.fietsendiefstal.nl kan er een fietsenpaspoort aangemaakt worden waarin alle unieke eigenschappen van de fiets kunnen worden genoteerd. Op het moment dat de fiets gestolen is kan er eenvoudig aangifte gedaan worden. Dit kan overigens via www.politie.nl.

Sinds 28 januari 2008 is het landelijke fietsdiefstalregister via internet openbaar te raadplegen. In het fietsdiefstalregister kunt u controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Heel handig voor de aanschaf van een tweedehands fiets of ter controle van de aangifte van uw gestolen fiets. Uw fiets is dan landelijk herkenbaar als gestolen. Meer informatie kunt u vinden via www.fietsdiefstalregister.nl Let op: alleen de aangiftes van na 1 januari 2008 zijn opgenomen in het fietsdiefstalregister.