MKB-Nederland



10 oktober 2011
Overheid en Bedrijfsleven in strijd tegen overvalcriminaliteit

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag het startsein gegeven voor de overheidscampagne `Pak de overvaller. Pak je mobiel'. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst die MKB-Nederland en VNO-NCW organiseerden voor de aftrap van de Week van de Veiligheid. Doel van deze week is bedrijven bewust te maken van veiligheid en hen ertoe aan te zetten criminaliteit aan te pakken en te voorkomen.

In de campagne `Pak de overvaller. Pak je mobiel' roept de overheid burgers op een overval te filmen of fotograferen met hun mobiel en 112 te bellen. Het moment en plaats van de overval is belangrijk om de pakkans van overvallers te vergroten. Burgers en bedrijven kunnen de beelden op de website www.nationale-recherche.nl uploaden.

MKB-Nederland en VNO-NCW organiseren tijdens deze Week van de Veiligheid verschillende bijeenkomsten Criminaliteit en preventie voor bedrijven. Ook is er veel informatie beschikbaar over veiligheid en de rol die het bedrijfsleven hierin kan nemen. Denk aan informatie over acquisitiefraude, het omgaan met geweld en het treffen van maatregelen (subsidie Veiligheid Kleine Bedrijven).

Minister Opstelten wil dat de komende 4 jaren het aantal gepakte overvallers verdubbeld. Het aantal overvallen moet dalen van 2.900 (in 2009) naar 1.900 in 2015. Overheid, bedrijfsleven, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie werken gezamenlijk aan deze problematiek in het actieprogramma `Aanpak Overvalcriminaliteit'. In het project Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (KVO-B) zet MKB-Nederland zich samen met deze partijen in om bedrijventerreinen veiliger te maken.