Gemeente Soest

Waterschap ontvangt gemeente Soest op rioolwaterzuivering

10 oktober 2011

Op vrijdag 7 oktober heeft Waterschap Vallei & Eem wethouder Jannelies Van Berkel-Vissers en de raadsleden van de gemeente Soest op de rioolwaterzuivering (rwzi) in Soest ontvangen. Op deze rwzi wordt het afvalwater uit de gemeente Soest gezuiverd.

Tijdens het bezoek heeft de wethouder het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) van de gemeente Soest toegelicht. Ook zijn de raadsleden geïnformeerd over het werk van het waterschap en de samenwerking in de afvalwaterketen.

In het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) legt de gemeente zaken vast over het beheer en onderhoud van de riolering. Bijvoorbeeld welke maatregelen worden uitgevoerd. Daarnaast is in het GRP de financiering vastgelegd. Het GRP voor de periode 2012-2017 wordt aankomende donderdag door de gemeenteraad behandeld. Met dit nieuwe GRP wil de gemeente op een duurzame en innovatieve wijze het waterbeheer in Soest gaan verzorgen.

Samen zorgen voor schoon oppervlaktewater

Tijdens een rondleiding konden de raadsleden met eigen ogen zien hoe het afvalwater op de rwzi wordt gezuiverd. `Mensen moeten het besef krijgen wat er met afvalwater gebeurt. Het is de bewustwording waaraan we met elkaar moeten werken', zei wethouder Jannelies Van Berkel-Vissers.

De aanwezige raadsleden waren vooral verbaasd over de rommel in de trommel. Heemraad Evelien Blom vertelde de aanwezigen over de werkzaamheden van het Waterschap Vallei & Eem; `Het waterschap zuivert niet alleen het water, maar zorgt ervoor dat de waterkwaliteit op een hoog niveau is en dat dit op efficiënte wijze gebeurt. Maar we zijn wel met allen verantwoordelijk voor schoon water en dat betekent dat we ons allemaal bewust moeten zijn dat er geen rommel in het riool komt, zoals wegwerpdoekjes of verfresten.'

Samenwerken in de afvalwaterketen

De gemeente beheert en onderhoudt het riool en voert het afvalwater aan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier maakt het waterschap het afvalwater weer schoon. Door goed samen te werken in de afvalwaterketen en de gezamenlijke maatregelen goed op elkaar af te stemmen, kunnen het waterschap en de gemeente een belangrijke besparing realiseren. `Het is belangrijk dat de gemeente en het waterschap met elkaar blijven praten zodat de juiste beslissingen kunnen worden genomen, bijvoorbeeld ten aanzien van het wel of niet afkoppelen van het riool, aldus wethouder Jannelies Van Berkel-Vissers.