Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

gezamenlijke gebiedsontwikkeling aan de IBB-laan 10 oktober 2011 | webredactie@central.hku.nl

In november vorig jaar sprak het College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) de intentie uit om de faculteiten Kunst, Media & Technologie, Kunst en Economie, de centrale diensten en de ateliers aan de Tractieweg te herhuisvesten.

Het College van Bestuur zou hiertoe samenwerken met de SSH. Het voormalig KPN-terrein, naast de Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving, was de aangewezen locatie voor de herhuisvesting. Het afgelopen jaar heeft de HKU, samen met de SSH een haalbaarheidsonderzoek verricht naar het realiseren van nieuwbouw voor de HKU en studentenwoningen op het KPN-terrein. Vanwege een aantal recente landelijke ontwikkelingen en intern onderzoek heeft het College van Bestuur besloten om de gezamenlijke gebiedsontwikkeling aan de Ina Boudier-Bakkerlaan niet voort te zetten.

Financiële risico's
Het hoger onderwijs, in het bijzonder het kunstonderwijs, is momenteel in ontwikkeling. De HKU zal in haar beleid scherp rekening moeten houden met verschuivingen in haar profilering als gevolg van het nieuwe sectorplan voor het kunstonderwijs. Bovendien wordt er een teruggang in de bekostiging vanuit de overheid verwacht. Dit vergt van de HKU een optimale borging van goed onderwijs en onderzoek in de komende jaren. Een kostbaar en omvangrijk herhuisvestingsproject zoals een gezamenlijke gebiedsontwikkeling aan de Ina Boudier-Bakkerlaan geeft te grote financiële risico's voor de continuïteit van onderwijs en onderzoek.

Toekomst
In de komende periode zal het College van Bestuur zich heroriënteren op een visie op de huisvesting van de HKU. Het College blijft daarvoor in overleg met de partners van de HKU in de gemeenten Utrecht en Hilversum.