Politie Hollands Midden

Leiden - Politie waarschuwt voor oplichters aan de deur

Leiden, 10-10-2011 o Een 88-jarige vrouw uit Leiden deed op maandag 10 oktober aangifte bij de politie nadat een onbekende man haar op vrijdag 7 oktober rond 14.20 uur had geprobeerd op te lichten.

De man belde die middag aan bij het huis aan de Rijndijk. Hij vertelde dat hij van de gemeente was en dat de vrouw recht zou hebben op duizenden euros teruggave. Als zij dit geld terugwilde, moest zij de man eerst een geldbedrag betalen. De vrouw had geen contant geld in huis en de man is toen weer weggegaan. De vrouw vertrouwde de zaak niet en deed later aangifte bij de politie. De politie drukt bewoners op het hart geen vreemden binnen te laten en wanneer zij zich uitgeven voor een medewerker van een instantie, te vragen om een legitimatiebewijs.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventeel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Kijk voor meer preventie-adviezen op de website van Politie Hollands Midden.