Rijksoverheid


10 oktober 2011

Beantwoording vragen van de leden Voordewind, Van der Staaij, De Roon en Ormel over de verwijzing naar de islamitische wetgeving in de 'routekaart' van de Transitional National Council' (TNC) in Libië

Geachte Voorzitter, Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV) en Ormel (CDA) over de verwijzing naar de islamitische wetgeving in de 'routekaart' van de Transitional National Council' (TNC) in Libië. Deze vragen werden ingezonden op 22 augustus 2011 met kenmerk 2011Z16267.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal



Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Voordewind, Van der Staaij, De Roon en Ormel (resp. CU, SGP, PVV, CDA) over de verwijzing naar de islamitische wetgeving in de 'routekaart' van de Transitional National Council' (TNC) in Libië.

Vraag 1 Bent u bekend met het artikel `Rebellen Libië schetsen route naar democratie"? 1) Heeft u tevens kennis genomen van het artikel `Plan Libië voor na val Gaddafi uitgelekt"? 2) Antwoord 1 Ja. Vraag 2 Heeft u kennisgenomen van de inhoud van de veertien pagina's tellende `routekaart' naar democratie van de Transitional National Council? Antwoord Ja. De Nationale Overgangsraad heeft nu ook een `Draft Constitutional Charter for the Transitional Stage' opgesteld die de eerdere `routekaart' vervangt. Vraag 3 Baart het u zorgen dat deze routekaart de islam noemt als de enige religie van Libië en dat de wetgeving geënt moet zijn op de islamitische sharia? Hoe verhoudt dit zich tot het vooruitzicht op een democratische rechtsstaat waarbij mensenrechten, inclusief de vrijheid van godsdienst, worden gewaarborgd? Vraag 4 Hoe verhoudt de expliciete verwijzing naar de islam en de islamitische wetgeving zich tot de Nederlandse erkenning van de TNC en de uitspraak van de minister dat Nederl and "groot vertrouwen heeft in de wijze waarop Jibril (de leider van de TNC) de overgangsraad leidt. De raad verdient onze steun in de rug"? 3) In hoeverre hebben deze zorgwekkende verwijzingen consequenties voor de erkenning van en de houding van Nederland tegenover - de TNC? Antwoord vraag 3 en 4 In artikel 1 van het `Draft Constitutional Charter for the Transitional Stage' staat dat islam de staatsgodsdienst is en dat de sharia de belangrijkste bron voor wetgeving is. In hetzelfde artikel wordt vermeld dat de staat garandeert dat nietmoslims vrijheid van godsdienst genieten en dat die zal worden gerespecteerd. Artikel 6 stelt dat discriminatie op grond van godsdienstige overtuiging niet is toegestaan en artikelen 7 tot en met 15 gaan over mensenrechten. De NTC heeft recent herhaald dat het bewerkstelligen van een strikt islamitisch regime in Libië niet de doelstelling van de NTC is. Voorzitter Mustafa Abdul Jalil benadrukte daarbij dat vrijheid, democratie, gerechtigheid, gelij kheid en transparantie de leidende principes zijn, binnen een gematigd islamitisch kader. De regering zal de wijze waarop de democratische rechtsstaat verder vorm krijgt, nauwlettend blijven volgen. Nederland beschouwt de NTC als de legitieme vertegenwoordiging van de Libische staat en volk in deze tussenliggende periode naar een vrij en democratisch Libië. Vraag 5 Zijn westerse overheden betrokken geweest bij een plan over een post-Gaddafi Libië? Zo ja, was Nederland hierbij betrokken? In hoeverre is hier ook expliciet aandacht gevraagd voor democratische waarden waaronder die van de rechtsstaat, mensenrechten en vrijheid van godsdienst?

Antwoord Voor de beantwoording van deze vraag verwijs ik u naar mijn antwoorden op de vragen van het lid Pechtold (D66) over de Nederlandse bijdrage aan de toekomst van Libië, die de kamer ontving met kenmerk DAM-713/2011. Vraag 6 Bent u bereid bij de TNC aan te dringen op het schrappen van de bovengenoemde verwijzingen en tevens hiervoor steun te zoeken binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties? Zo nee, waarom niet? Antwoord Het is aan (het `nieuwe') Libië om te bepalen of het een staatsgodsdienst wil, en zo ja welke. Dit laat onverlet dat ook Libië zich te houden heeft aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De regering blijft de ontwikkelingen in Libië nauwgezet volgen, ook ten aanzien van mogelijke extremistische tendensen. Indien nodig, zal daarbij steun worden gezocht binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties.


1) De Gelderlander, 17 augustus 2011, http://www.gelderlander.nl 2) NRC Handelsblad, 8 augustus 2011, http://www.nrc.nl 3) Uit: "Nederland erkent Libische Overgangsraad", 13 augustus 2011, http://nos.nl/artikel/255807-nederland-erkent-libische-overgangsraad.html