Delta


---

Zeeuwse basisscholen aan de slag met energiebesparing

Middelburg, 10-10-2011

Op maandag 10 oktober starten elf Zeeuwse basisscholen met de competitie `Sjaak zoekt Sjakies'. De scholen voeren campagne om Zeeuwen zoveel mogelijk energie te laten besparen. De basisschool die voor de meeste energiebesparing zorgt en de meest creatieve besparingsacties bedenkt wint de competitie en vijfduizend euro.

De jeugd heeft de toekomst
`Sjaak zoekt Sjakies' is een competitie voor de Zeeuwse jeugd. Zij hebben de toekomst en daarom is het belangrijk dat zij bewust met energie leren omgaan en hier van jongs af aan bij worden betrokken. Sjaak Vogel, energieadviseur van DELTA, is dan ook nauw verbonden met deze competitie. Aan de hand van speciaal ontwikkeld lesmateriaal leren de scholieren wat energie is en hoe zij hier zuinig mee om kunnen gaan. Met deze kennis gaan zij als echte Sjakies aan de slag en voeren zij campagne om families, vrienden en kennissen bewust te maken van energiebesparing. Op vrijdag 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Sjaak Journaal
De competitie tussen de Zeeuwse basisscholen is vanaf vrijdag 14 oktober wekelijks te volgen in het `Sjaak Journaal' op Omroep Zeeland. Actuele informatie over de competitie is te vinden op www.sjaakzoektsjakies.nl. Hier doen de scholen verslag van hun campagne en is de tussenstand van de onderlinge strijd te vinden. Sinds het live gaan van de website, op vrijdag 7 oktober, gingen de eerste scholen meteen actief aan de slag met het doen van energiebesparende beloften. Ook kondigden scholen al de eerste acties aan. De Kamperschouw in Kamperland benoemde het woord `sluipverbruiker' al tot woord van de competitie.

Energiebesparing Deze competitie is een initiatief van DELTA. Met deze competitie wil DELTA het belang van energiebesparing onder de aandacht brengen en extra stimuleren. De competitie geeft invulling aan de ambities, waaraan DELTA zich binnen het convenant `Meer Met Minder' heeft verbonden (www.meermetminder.nl). DELTA werkt intensief samen met Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. DELTA kent aan CO2-reductie de hoogste prioriteit toe: in 2050 is de organisatie CO2-neutraal.