Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

10.000ste verlaten fiets

10 oktober 2011

De 10.000ste verlaten fiets van dit jaar in Zuid is verwijderd. De fiets, die op het Marie Heinekenplein stond, werd weggeknipt door stadsdeelwethouder Joep Blaas.

In stadsdeel Zuid staan veel fietsen in de openbare ruimte. Een deel van deze fietsen wordt nooit meer gebruikt. De fietsen nemen veel ruimte in beslag in de fietsenrekken en blokkeren regelmatig een deel van de stoep. Dit leidt tot grote ergernis van bewoners. De handhavers van het stadsdeel halen ongebruikte fietsen uit de rekken zodat er in de fietsenrekken weer ruimte ontstaat voor bewoners om hun fiets te stallen.

Joep Blaas verwijderd een 'weesfiets'. Fotograaf Katrien Mulder

Natuurlijk mogen de handhavers niet zomaar een fiets verwijderen uit de openbare ruimte. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen `fietswrakken' en `verlaten fietsen'.

Fietswrak

Een `fietswrak' is een fiets die zo verwaarloosd is dat je er niet meer op kunt fietsen en de herstelkosten hoger zijn dan de waarde van de fiets. Handhavers nemen deze fietswrakken meteen mee. Dit jaar zijn vijfhonderd fietswrakken verwijderd in Zuid.

Verlaten fiets

Een `verlaten fiets' is verwaarloosd maar kan nog wel hersteld worden. Deze fietsen worden voorzien van een waarschuwingssticker met datum. De eigenaar heeft daarna zeven dagen de tijd om de fiets rijklaar te maken. Als dat niet gebeurt wordt de fiets verwijderd en maximaal drie maanden opgeslagen in het Fietsdepot in het Westelijk Havengebied. Daar kan de eigenaar zijn fiets tegen een vergoeding ophalen.