Gemeente Helmond


Doelmatig inkoop- en aanbestedingsbeleid

Uit onderzoek van de Helmondse Rekenkamercommissie blijkt dat de gemeente doelmatig en rechtmatig inkoopt en aanbesteedt.

Aanleiding onderzoek
De Rekenkamercommissie van de gemeente Helmond heeft laten onderzoeken of het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Helmond toereikend is qua opzet, bestaan en werking. Deze commissie had signalen van Helmondse ondernemers gekregen dat zij bij onderhandse aanbestedingen door de gemeente onvoldoende worden betrokken.

Aanpak
Het onderzoek is uitgevoerd door het NIC: een extern bureau gespecialiseerd in meetbaar en duurzaam inkopen. Het onderzoeksteam van het NIC heeft deskresearch gedaan, hoorzittingen met ondernemers gehouden en aanbestedingsdossiers geanalyseerd. Daarnaast heeft het onderzoeksteam gesproken met medewerkers van de gemeente Helmond die betrokken zijn geweest bij een inkoop- of aanbestedingsprocedure. Het onderzoek heeft zich gericht op onderhandse en nationale aanbestedingen die in 2009 en 2010 zijn uitgevoerd.

Resultaat
De gemeente Helmond werkt doelmatig en rechtmatig. Daarnaast wordt bij het uitvoeren van de aanbestedingen gewerkt conform de geldende wet- en regelgeving en vastgestelde richtlijnen. Ook is het bestaande protocol afdoende afgestemd op de huidige tijd. Al kan het op onderdelen verbeterd en/ of aangescherpt worden. In het protocol is bijvoorbeeld nog niets opgenomen over duurzaamheid. Tot slot ligt de inschakeling van lokale ondernemers in lijn met het landelijk beleid.

Verbeterpunten
Het onderzoek biedt de gemeente ook een aantal aanknopingspunten voor verbetering. Zo zou de gemeente Helmond voordeel kunnen behalen uit het nog vaker gecoördineerd inkopen. En zouden (Helmondse) ondernemers geholpen zijn met een inkoopkalender. Tot slot is ook communicatie met ondernemers een punt van aandacht. Heldere communicatie rondom aanbestedingsprocessen en besluitvorming zal onvrede en onduidelijkheden bij Helmonds ondernemers wegnemen.