D66

maandag 10 oktober 2011

D66: "Randstad vleugellam"

Vage voornemens en kwakzalverij lossen de bestuursobesitas van ons land niet op, zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw naar aanleiding van de nota van het kabinet over de bestuurlijke inrichting van Nederland. De sociaal-liberaal betreurt het dat minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) de Randstad niet versterkt, maar juist verdeelt in twee vleugels.

Zuid-Holland hoort erbij

Donner wil de samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland ondersteunen, maar concrete stappen voor een fusie presenteert de minister niet. Daarbij wordt Zuid-Holland uitgesloten van een mogelijke fusie met de andere drie Randstedelijke provincies. Schouw: "Onbegrijpelijk, de Randstad moet internationaal als één geheel opereren. Met een noordelijke en een zuidelijke vleugel, wordt de Randstad vleugellam. Zo concurreren we met onszelf en verliezen we terrein op de internationale markt."

Bestuursobesitas

Één Randstadprovincie is de oplossing om de concurrentiepositie te waarborgen, zo bevestigden verschillende commissies die hier onderzoek naar deden, waaronder de commissie-Kok in 2007. De economische groei van de regio wordt tegengehouden door een overdaad aan bestuur. "Met dit plan is de ambitie van Rutte om tot één Randstadprovincie te komen van de baan. Er komt niet minder bestuur, maar meer, zoals een extra metropoolbestuur in Zuid-Holland. Dit beperkt de kracht van de Randstad en raakt de portemonnee van Nederland," aldus Schouw.