Groen!

Groenen vragen parlementaire onderzoekscommissie voor Dexia en Gemeentelijke Holding

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 10 oktober 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

De Dexia-overeenkomst die België en Frankrijk gisteren sloten is onevenwichtig en was te vermijden. De bevolking heeft recht om te weten wie hiervoor verantwoordelijk is, hoe dit te vermijden was geweest en wat er nu moet gebeuren. Daarom vraagt Groen! een parlementaire onderzoekscommissie voor Dexia in het federale parlement en een Vlaamse onderzoekscommissie rond de gemeentelijke holding. Daarenboven moet de aanbeveling van de bankencommissie onmiddellijk uitgevoerd worden zodat het de laatste keer is dat de spaarder dit horrorscenario moet meemaken.

De Franse tak heeft enorme riscio's genomen door te investeren in hedge funds in de Verenigde Staten. Zelfs na de crisis van 2008 bleef de tak onverantwoorde risico's nemen met het geld van de Belgische tak, en dus van de Belgische spaarder. Meyrem Almaci, federaal fractieleider Groen!-Ecolo: "Deze schuld wordt niet weerspiegeld in de deal die gisteren gesloten werd. Frankrijk schuift de kosten op België af. Ze kan dit omdat ons land in 2008 akkoord ging met een blokkeringsminderheid van de Fransen en omdat ze sindsdien verzuimde een scheiding tussen zakenbanken en spaarbanken in te voeren."

De 4 miljard euro die België neertelt voor de aankoop van Dexia België en de staatsgaranties die het geeft voor de restbank, zullen zwaar wegen op de staatskas. Deze kosten mogen niet zonder meer afgewenteld worden op de kleine belastingsbetaler. De financiële sector en de speculanten moeten een stevige bijdrage leveren aan het rechttrekken van de overheidsfinanciën.

"De verleiding bij Minister voor Financiën Didier Reynders (MR) om Dexia Bank België alsnog te verkopen, blijft zeer groot," vreest Almaci: " Dat zou een domme beslissing zijn. Een bank als Dexia Bank België heeft met zijn netwerk, zijn kennis en zijn geschiedenis nog steeds een levensvatbare plaats in het Belgische bankenlandschap. Ook kan een dergelijke beslissing niet genomen worden boven de hoofden van de gewesten en de gemeentes heen."

Het Dexia-dossier roept heel wat vragen op bij de bevolking. Groen! en Ecolo vragen daarom de onmiddellijke opstart van een parlementaire onderzoekscommissie voor Dexia in de kamer. Meyrem Almaci roept de volgende regering op daarenboven onmiddellijk werk te maken van de noodzakelijke regulering van de bankensector: "Dat kan ze doen door onder andere het implementeren van de aanbevelingen van de bijzondere bankencommissie, de vermindering van het risicoprofiel en de verhoging van het niveau aan vereist eigen vermogen. Niets voor niets hebben de groenen van het reguleren van de financiële sector een van haar strijdpunten gemaakt voor de volgende federale regering."

In het Vlaams Parlement vindt woensdag een actualiteitsdebat plaats. Vlaams fractieleider Filip Watteeuw zal minister-president Kris Peeters op de rooster leggen: "Ook de Vlaamse Regering heeft een grote verantwoordelijkheid, meer bepaald rond de Gemeentelijke Holding. Wij eisen een Vlaamse onderzoekscommissie die uitsluitsel kan geven over de verantwoordelijkheid van de politieke bestuurders in de Gemeentelijke Holding. In geen geval mogen de gemeenten de dupe worden van het wanbeheer van de voorbije jaren."

Contact: Meyrem Almaci -