Gemeente Oisterwijk

Overheden samen aan de slag in afvalwater

Een gezamenlijk idee met potentie

De gemeenten Haaren, Oisterwijk, Nuenen en Waterschap De Dommel tekenen op 13 oktober 2011 een intentieverklaring om de haalbaarheid van een gezamenlijk systeem voor de monitoring en besturing van de afvalwaterketen (MBA) te onderzoeken.

Gemeenten en waterschap zijn de laatste decennia steeds meer elkaars partners geworden. Beide partijen zien het belang om afwegingen in het waterbeheer op elkaar af te stemmen. Vanuit die gedachte is het idee ontstaan voor een gezamenlijk telemetriesysteem (MBA). Waterschap De Dommel en de gemeenten Haaren, Oisterwijk en Nuenen slaan de handen ineen om te bekijken of één gezamenlijk systeem haalbaar is. Daarvoor ondertekenen zij op 13 oktober een intentieverklaring.

Monitoren en besturing afvalwaterketen (MBA)

Huishoudens en bedrijven spoelen dagelijks duizenden liters afvalwater weg via toilet en gootsteen. Dit afvalwater komt terecht in het rioolstelsel van de gemeenten. In zo'n rioolstelsel bevinden zich op verschillende punten gemalen met meetcomputers, die onder andere informatie versturen over de pompen, waterhoogtes en storingen.

Op dit moment hebben gemeenten en waterschap daarvoor nog elk hun eigen telemetriesysteem. Gemeenten en waterschap willen de totale afvalwaterketen (van toilet tot rioolwaterzuivering) beter in beeld hebben om er zo meer grip op te kunnen krijgen en beter in te kunnen spelen op bepaalde omstandigheden zoals extreme regenval. Het uiteindelijke ideaalplaatje van het MBA is dat de medewerkers van de gemeente en het waterschap via één gezamenlijk systeem de informatie kunnen raadplegen over:

* Het functioneren van de rioolinstallaties (bijvoorbeeld gemalen)
* De waterhoogtes op bepaalde kritische locaties in de riolering
* Neerslaggegevens

* Grondwaterstanden

Voordelen

Een gezamenlijk MBA levert hogere opbrengsten in de zin van:
* Het verhogen van de bedrijfszekerheid

* Het beschikbaar komen van bruikbare data
* De kwaliteit en uitwisselbaarheid van de beschikbare data
* De kennis over het daadwerkelijk functioneren van de afvalwaterketen in de praktijk

* Het verminderen van de kwetsbaarheid

Kortom een doelmatige oplossing met meer kwaliteit, meer kennis en minder kwetsbaarheid tegen minder kosten. Daarnaast kunnen we als samenwerkingspartners ook beter onze toekomstige wensen in beeld brengen en op basis daarvan het MBA naar eigen behoefte verder (door)ontwikkelen.

Resultaten en toekomst

Eind 2011 besluiten Waterschap De Dommel en de drie gemeenten of en onder welke voorwaarden een gezamenlijk MBA haalbaar is. Als blijkt dat een gezamenlijk MBA haalbaar is, wat we verwachten, is het de bedoeling om de gezamenlijke aanbesteding en exploitatie van het MBA op te pakken. Daarbij worden dan ook de overige gemeenten binnen het beheergebied van Waterschap De Dommel betrokken.