Rijksoverheid


10 oktober 2011

Beantwoording vragen van het lid Ormel over het bericht dat Algerije familieleden van Qaddafi heeft opgenomen.

Geachte Voorzitter,

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ormel (CDA) over het bericht dat Algerije familieleden van Qaddafi heeft opgenomen. Deze vragen werden ingezonden op 1 september 2011 met kenmerk 2011Z16666.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal



Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ormel (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Algerije familieleden van Moammar Gaddafi heeft opgenomen.

Vraag 1 Kent u het bericht dat Algerije familieleden van Moammar Gaddafi heeft opgenomen?1 Antwoord 1 Ja. Vraag 2 Deelt u de mening dat Algerije gehoor moet geven aan de oproep van de Nationale Transitieraad om deze familieleden in Libië te berechten? Vraag 3 Zo ja, bent u bereid deze oproep in EU-verband te ondersteunen en bij de Algerijnse overheid erop aan te dringen om gehoor te geven aan deze oproep? Bent u daarnaast bereid aan te dringen op een spoedige bespreking van deze kwestie binnen de EU-Algerije Associatieraad? Antwoord vraag 2 en 3 De Nationale Overgangsraad (NTC) zal Algerije formeel om uitlevering moeten verzoeken indien hij de familieleden wenst te berechten. Indien de NTC hierbij bijstand vraagt van de EU zal ik mij hierop beraden. Bespreking van de kwestie binnen de EU-Algerije Associatieraad behoort dan tot de mogelijkheden.

http://www.bbc.co.uk