Politieaanpak voetbalwedstrijden verbeterd

Persbericht van Politieacademie

Politieaanpak voetbalwedstrijden verbeterd, gedrag harde kernsupporters in sfeervakken zorgpunt

De kwaliteit van de politieaanpak rondom voetbalwedstrijden is toegenomen. Dat concludeert Otto Adang, lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie, in zijn onderzoek naar de politieaanpak van voetbalwedstrijden in Nederland. Wel waarschuwt Adang voor "een keerzijde die de op zich positieve ontwikkeling van de vroegere 'sides' naar 'sfeervakken' kan hebben." Het onderzoek werd vandaag op een congres van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme door Pieter Tops, portefeuillehouder kennis en onderzoek aan de Politieacademie, aangeboden aan minister van Veiligheid & Justitie, Ivo Opstelten.

In het algemeen blijkt dat de politie, het lokale bestuur en de betaald voetbal organisatie goed samenwerken. In een aantal regio's is het partnership ingevolge de landelijke leidraad goed omschreven in protocollen en processen. Dat kan volgens Adang als voorbeeld dienen. "Veel van de goede werkwijzen die we vonden hebben betrekking op de samenwerking tussen verschillende actoren, strategische en tactische concepten en de rol van vaste eenheden." De onderzoeker en de algemeen politiecommandanten zien echter ook een zorgpunt. Adang: "De op zich positieve ontwikkeling van de vroegere 'sides' naar 'sfeervakken' heeft jammer genoeg ook een keerzijde. Harde kernsupporters misbruiken deze situatie door regelmatig huisregels te overtreden, misdrijven te plegen en afspraken niet na te komen. Dat leidt tot gevaarlijke en onacceptabele situaties. Niet zelden wordt dit gedrag vanuit de algemeen positieve sfeer vergoelijkt of gedoogd. In ieder geval blijkt het regelmatig voor de aanwezige stewards en politiemensen niet opportuun of mogelijk ertegen op te treden. Regelmatig vindt men het ook te gevaarlijk en wordt men bedreigd als men wil interveniëren."

Adang pleit in dit kader voor gezamenlijke normstelling. "Het aanspreken en handhaven op onacceptabel gedrag dient door partners, waar dan ook, op dezelfde wijze te geschieden. Gedogen of faciliteren van normafwijkend of risicovol gedrag van bepaalde vakken of (kleine) groeperingen kan nooit kan leiden tot een gezamenlijk voetbalfeest. Strakkere normstelling en het niet accepteren van ongewenst gedrag in de stad of het stadion is noodzakelijk om het bestaande beleid ook in de nabije toekomst te kunnen uitvoeren, de veiligheid te waarborgen en de huidige sfeer te behouden of verbeteren. Dat moet ook bij de club en gemeente operationeel gestalte krijgen."

Het lectoraat doet zijn bevindingen op basis van een zogenoemde peer review evaluatiemethode rondom zes voetbalwedstrijden in het seizoen 2009-2010. Onderzoekers en algemeen commandanten van collega-korpsen observeren via deze intercollegiale leermethode, ontwikkeld door het lectoraat Openbare orde & Gevaarbeheersing van de Politieacademie, de aanpak tijdens en rondom een voetbalwedstrijd. Adang: "Een duidelijk verschil met reguliere evaluaties is dat de peer review niet incidentgericht is. Je probeert te leren voordat er een incident plaatsvindt."

Het onderzoek was een pilot naar de peer review methode in opdracht van de Directie Politie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en de Portefeuillehouder Voetbal van de Strategische Beleidsgroep Voetbal van de Raad van Korpschefs. Uit de resultaten blijkt dat de peer review methode de mogelijkheid biedt om goede werkwijzen te identificeren en te bevorderen, trends te onderkennen en landelijk tot een vergelijkbaar kwaliteitsniveau van de politieaanpak van voetbalwedstrijden te komen. In het onderzoek zijn geanonimiseerde versies van de opgestelde rapportages opgenomen. Daarnaast is een overzicht opgenomen van de verschillende goede werkwijzen en aandachtspunten zoals die door de teams zijn aangetroffen. Het onderzoek geeft daarmee tevens een representatief beeld van de politieaanpak rond voetbalwedstrijden in Nederland.

Eerder werd de methodiek door het lectoraat al herhaaldelijk ingezet bij onder meer wedstrijden in de aanloop naar het Europees Kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland. Adang: 'We hebben geadviseerd de methode peer review bij voetbal te continueren en deze breder toe te passen. De aanbevelingen zijn overgenomen door de Strategische beleidsgroep Voetbal en met een positief advies voorgelegd aan de portefeuillehouder voetbal."

Links:
http://www.politieacademie.nl



Razende Robot Reporter