Provincie Noord-Holland

Vlaams-Brabantse delegatie bezoekt Schiphol-regio

10 oktober 2011 -

Een delegatie van de provincie Vlaams-Brabant (België) bracht op vrijdag 7 oktober jl. een werkbezoek aan Schiphol en omgeving.

Een aantal Vlaamse bestuurders, waaronder gouverneur Lodewijk de Witte, nam met belangstelling kennis van de manier waarop Noord-Holland de bestuurlijke samenwerking heeft georganiseerd rond de Schiphol-regio. De delegatie werd ontvangen door gedeputeerde Schiphol Tjeerd Talsma.

Het ging om een studiereis van het directiecomité van de POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) van de provincie Vlaams-Brabant. De 11-koppige delegatie was zeer geïnteresseerd in hoe de provincie Noord-Holland de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de Schiphol-regio aanpakt. Ook was er veel belangstelling voor de bestuurlijke samenwerking rond de luchthaven en de inzet van de ontwikkelingsmaatschappij SADC (Schiphol Area Development Company).

Op locatie
Gedeputeerde Tjeerd Talsma trad, als voorzitter van de samenwerkingsverbanden Bestuursforum Schiphol en Bestuurlijke Regie Schiphol, op als gastheer voor het Vlaamse bezoek. De delegatie werd eerst ontvangen in het provinciehuis in Haarlem door gedeputeerde Jan van Run. Tijdens de lunch schoven ook de commissaris van de Koningin, de heer Johan Remkes en wethouder Arthur van Dijk van Haarlemmermeer aan. Daarna ging het gezelschap per bus richting Schiphol, waar ze werd ontvangen bij de SADC. Het bezoek werd afgesloten met een korte excursie in de omgeving van Schiphol.

Luchthaven Zaventem
Aanleiding voor de studiereis is de betrokkenheid van de POM bij de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de regio rondom de luchthaven Zaventem bij Brussel. De opgaven van Vlaams-Brabant voor de ontwikkeling van Zaventem en omgeving zijn vergelijkbaar met die van de provincie Noord-Holland voor de Schiphol-regio. Er werden tijdens de ontvangst dan ook volop ervaringen en ideeën uitgewisseld. De Vlaams-Brabantse delegatie, waaronder gouverneur Lodewijk de Witte (derde van links), gedeputeerde Economie en Leefomgeving Jean-Pol Olbrechts (zevende van links) en voorzitter van Provincieraad Vic. Laureys (tweede van links). De Vlaams-Brabantse delegatie, waaronder gouverneur Lodewijk de Witte (derde van links), gedeputeerde Economie en Leefomgeving Jean-Pol Olbrechts (zevende van links) en voorzitter van Provincieraad Vic. Laureys (tweede van links).
---