Gemeente Zoetermeer

Feestelijke afsluiting van Meer dan handen-awards

Op de achterste rij (v.l.n.r.) wethouder Mariëtte van Leeuwen, Tim Christiaans, Ian Koster, Ginny Kroon en Bas Luiten. Op de voorgrond Mariska L'herminez en Nick de Vos. (Foto: Putter Creatieve Communicatie)
Tim Christiaans, Ginny Kroon en Bas Luiten zijn de drie Zoetermeerse kanjers die zaterdag 8 oktober 2011 met de hoofdprijs van de Meer dan handen-awards naar huis gingen. Zij werden door een enthousiast publiek in een stampvol Amphion als winnaars aangewezen. De band Vangrail zorgde voor een swingende afsluiting.
Hun overwinning was nipt, want ze hadden formidabele tegenkandidaten. "Het is jammer dat we maar drie prijzen kunnen weggeven, want er zijn veel meer jongeren die een prijs verdienen", zo zei wethouder Mariëtte van Leeuwen (onder meer Jongeren) tijdens de prijsuitreiking.

De feestelijke prijsuitreiking zaterdag was de afsluiting van de campagne Oog voor de jeugd èn van de prijsvraag Meer dan handen-awards, waarmee de gemeente jonge vrijwilligers in het zonnetje wilde zetten. Met de leus 'Zoetermeer zoekt kanjers' heeft de gemeente organisaties en verenigingen opgeroepen om hun vrijwilligers tussen de 12 en 25 jaar te nomineren voor de prijsvraag.

Tevreden
Wethouder Van Leeuwen was erg tevreden over de respons op die oproep: "Onze oproep om kanjers bij ons aan te melden, is in goede aarde gevallen. Daar zijn we erg blij om, want de gemeente Zoetermeer vindt vrijwilligerswerk erg belangrijk. Juist door al die mensen die zich belangeloos voor de samenleving inzetten, worden taken verricht die anders zouden blijven liggen, maar die toch zo broodnodig zijn. Door al die vrijwilligers kunnen andere mensen hun leven een zinvolle invulling geven of mee blijven doen aan de samenleving. Alleen dat al maakt vrijwilligerswerk onbetaalbaar. En dat vrijwilligerswerk niet stoffig is, maar juist erg cool blijkt wel uit de vele inzendingen die we de afgelopen weken hebben binnen gekregen."

Prijsvraag
De prijsvraag bestond uit drie categorieën: passie, competentie en verbinding. De jury - bestaande uit burgemeester Waaijer, Marije Arnouts (Stichting Mooij) en Kajaal Bachoe (Jongeren Informatie Punt) - heeft uit alle inzendingen zes jongeren geselecteerd. Zij mochten zich zaterdag aan de zaal presenteren, waarna het publiek de winnaars aanwees. Die kregen behalve een award een bedrag van 250 euro voor hun vereniging en een cadeaubon. Ook doen ze mee aan de landelijke vrijwilligersverkiezing op 7 december, waar ze vijfduizend euro kunnen winnen.

Winnaars
De winnaar van Passie was Bas Luiten (15), die zich met veel enthousiasme verdienstelijk maakt voor de Pelgrimshoeve. Tweede in deze categorie was Mariska L'herminez (18) die vrijwilligerswerk doet voor de stichting Dierentehuis. Bij Competentie ging de hoofdprijs naar Tim Christiaans (23) die actief is bij de scouting John McCormick en daar onder meer leiding geeft aan kinderen met een leerachterstand. Nick de Vos (17) werd tweede door zijn inzet voor het Rode Kruis. In de categorie Verbinding won Ginny Kroon (21) de hoofdprijs: zij werkt voor het Taalmaatjesproject van Gilde Samenspraak waar zij niet-Nederlandssprekende, laag opgeleide vrouwen van middelbare leeftijd in contact brengt met de Nederlandse cultuur. Tweede in deze categorie was Ian Koster (18) die als jongerenambassadeur verbindingen legt tussen de gemeente en de Zoetermeerse jeugd. Eervolle vermeldingen gingen naar David Mesman van Second Hand Sjoppie, handbalvereniging Gemini, Speelmeer en de stichting Zorg Buitengewoon Zoetermeer.

Meer informatie, foto's en het complete juryrapport vindt u op www.zoetermeer.nl/zoetermeersekanjers.