CDA


Biskop: Selectie aan de poort bij alle lerarenopleidingen maandag 10 oktober 2011

Alleen de beste en meest gemotiveerde studenten moeten op de lerarenopleidingen worden aangenomen. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat het vak van leraar weer meer status krijgt. Dat stelt CDA Tweede Kamerlid Jack Biskop.

De kwaliteit van onderwijs staat of valt met de kwaliteit van de leraar. Zowel het vorige als het huidige kabinet hebben maatregelen getroffen om de kwaliteit van de leraar en de aantrekkelijkheid van het vak te vergroten. Bijvoorbeeld door de 1 miljard vrij te maken voor extra scholing en hogere salarissen. Biskop wil nu de volgende stap zetten door over te gaan op selectie aan de poort.

Biskop:âIn Nederland is de docentenopleiding niet sexy genoeg, het heeft te weinig uitstraling. Als je niet weet wat je wilt dan ga je naar de pabo. Bij veel van die studenten ontbreekt het aan basisvaardigheden op bijvoorbeeld het gebied van rekenen en taal. Daardoor is er tijdens de opleiding veel reparatiewerk nodig. Dat moet afgelopen zijn. Een strenge selectie aan de poort zal de pabo een nieuw elan geven, waardoor je topstudenten aantrekt.â

Biskop verwacht verder dat selectie aan de poort zal leiden tot:
* een betere match tussen student en instelling;
* meer status voor het vak leraar, immers alleen de beste en meest gemotiveerde studenten mogen instromen;

* meer waardering en ontzag van ouders voor de professionaliteit van de leraar;

* meer mannen in het onderwijs, waardoor de scheve balans tussen vrouwen en mannen in het vak wat meer wordt rechtgetrokken.Â

Selectie aan de poort kan bepaalde groepen studenten afschrikken, maar dit zal worden gecompenseerd doordat nieuwe doelgroepen zich juist aangetrokken voelen.