Gemeente Halderberge


Sluitende begroting 2012, vanaf 2013 bezuinigingen onontkoombaar!

Het college van burgemeester en wethouders presenteert een sluitende programmabegroting 2012. De begroting 2012 is sluitend met een positief saldo van EUR 8.000. Het structurele tekort in de meerjarenraming 2013-2015 bedraagt EUR 1.263.000. Ten tijde van de kadernota was dit nog EUR 600.000 hoger.

Bij de vaststelling van de kadernota 2012 heeft de raad besloten de bezuinigingsdiscussie mee te nemen bij de nog op te stellen kadernota 2013. In de laatste maanden van 2011 wordt de bezuinigingsdiscussie binnen de gemeenteraad gevoerd.

Inmiddels is het college begonnen met de voorbereidingen voor het bezuinigingstraject. Het college verwacht dat de bezuinigingen gepaard gaan met moeilijke en misschien ook wel pijnlijke keuzes. Keuzes die de inwoners, instellingen en de ambtelijke organisatie van de gemeente zullen raken. Ondanks de aankomende bezuinigingen blijft de lastendruk voor de inwoners vooralsnog gemiddeld beperkt tot maximaal het inflatiepercentage van 2%.

De programmabegroting 2012 heeft tot doel de hoofdlijnen van het te voeren beleid vast te leggen. De programmabegroting bevat per thema informatie over de doelstellingen, de te volgen aanpak en het daarvoor benodigde geld. Over dat laatste gaat het natuurlijk: heeft de gemeente het huishoudboekje op orde?

Begroting 2012 sluitend
De kadernota liet een oplopend (structureel) begrotingstekort zien. Bij de vaststelling van de kadernota 2012 heeft de raad besloten dat de bezuinigingsdiscussie om te komen tot een structureel sluitende (meerjaren)begroting meegenomen wordt bij de nog op te stellen kadernota 2013. Om de begroting 2012 nu wel sluitend te maken stelt het college onder andere de volgende maatregelen voor:
* Het aanvullend budget van EUR 217.000 per jaar in 2012 en 2013 voor de elektronische dienstverlening te dekken uit de algemene reserve;
* Op basis van de beleidsnota wegbeheer het budget voor het wegenonderhoud terug te brengen met EUR 200.000;
* De kosten van EUR 238.000 in 2012 voor het meerjarenonderhoudsplan gebouwen te verschuiven naar de volgende jaren;
* Het nemen van maatregelen op personeelsgebied en het invoeren van een vacaturestop (EUR 228.000).

Deze maatregelen waren ook al opgenomen in de kadernota 2012. Doordat het financieel beeld ten opzichte van de kadernota 2012 zo'n EUR 600.000 minder negatief is, is een aantal incidentele maatregelen uit de kadernota komen te vervallen.

Meerjarig beeld en bezuinigingen
Zoals vermeld bedraagt het structurele tekort in de meerjarenraming vanaf 2015 EUR 1.263.000. Echter het college verwacht dat dit tekort op basis van een aantal onzekerheden in de komende jaren nog verder op zal lopen. De belangrijkste onzekerheden zijn de voorziene tekorten bij het WVS vanaf 2013 en de, naar verwachting, negatieve financiële gevolgen die voortvloeien uit de decentralisaties vanuit het rijk (jeugdzorg, AWBZ-begeleiding en Wet werken naar vermogen). Verder zijn de economische vooruitzichten minder positief dan een jaar geleden. Dit kan de komende jaren leiden tot een extra druk op de overheidsfinanciën. Op basis van de huidige informatie gaat het college ervan uit dat er structureel een bedrag van ca. EUR 2 miljoen bezuinigd moet worden. Bij de nog te voeren bezuinigingsdiscussie zal het college dan ook bezuinigingsmogelijkheden tot een bedrag van EUR 3 miljoen in beeld brengen. De discussie over deze bezuinigingen vindt plaats in de maanden november en december 2011. Het eindresultaat wordt voorgelegd aan de voltallige raad, die daarover een voorgenomen besluit neemt in de openbare raadsvergadering van januari 2012. Op basis van het voorgenomen besluit vindt het overleg met het maatschappelijk middenveld plaats. Bij de kadernota 2013 zal uiteindelijk duidelijk moeten worden welke maatregelen de raad zal nemen om te komen tot een structureel sluitende meerjarenraming.

Lastendruk inwoners
Ondanks de sombere financiële vooruitzichten is de lastenstijging voor de burger beperkt gebleven, overeenkomstig het raads- en collegeprogramma. De stijging voor de huishoudens is niet meer dan het verwachte inflatiepercentage van 2%. De lastendruk voor een meerpersoonshuishouden met een eigen woning blijft nagenoeg gelijk aan 2011 (daling van 0,3%). De lastendruk voor een éénpersoonshuishouden stijgt met 2%. De effecten voor huishoudens zonder een eigen woning zijn nog gunstiger aangezien zij geen OZB betalen. Door een wijziging in de heffingsgrondslag van de rioolheffing heeft er binnen de totale lastendruk wel een verschuiving plaatsgevonden van de rioolheffing naar de OZB. Voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden betekent dit dat de rioolheffing ten opzichte van 2011 daalt met 6% en de OZB stijgt met 6%. De afvalstoffenheffing blijft nagenoeg gelijk als in 2011.

Ambities
Het college zal zich tot het uiterste inspannen om alle centrumontwikkelingen voortvarend tot een succes te maken, inclusief de bouw van nieuwe brede scholen, de renovaties van sportcomplexen, de bouw van multifunctionele centra, etc. Hiermee zet het college leefbaarheid in en toekomstbestendigheid van de kernen voorop.

Daarnaast zal de focus gericht zijn op de aanleg van de rondweg om Oudenbosch, de verbetering van de dienstverlening aan de burger en het actief zoeken naar meer mogelijkheden voor samenwerking met andere gemeenten. Het college zet in samenspraak met de gemeenteraad een bezuinigingstraject in om de begroting ook na 2012 sluitend te krijgen, waaraan ook de modernisering van de ambtelijke organisatie een bijdrage zal leveren.

Vaststellen van de begroting
Op woensdag 19 en donderdag 20 oktober aanstaande wordt de begroting van Halderberge besproken tijdens de vergaderingen van de raadscommissies. Op donderdag 3 november behandelt de gemeenteraad de begroting en neemt hierover een besluit. Inwoners van Halderberge worden van harte uitgenodigd om bij de vergadering van de raadscommissie en de gemeenteraad aanwezig te zijn. Zowel de commissievergaderingen op 19 en 20 oktober als de raadsvergadering op 3 november beginnen om 19.30 uur. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis, Parklaan 15 te Oudenbosch.