Gemeente Halderberge


Verandering Rioolheffing 2012

Jaarlijks betaalt elk huishouden of bedrijf een bedrag voor het lozen van afvalwater op het gemeentelijk rioolstelsel. Tot op heden werd dit bedrag door Brabant Water geïnd en was de aanslag terug te vinden op die factuur. Vanaf 2012 zal de heffing en inning van de rioolheffing door de gemeente zelf verzorgd worden.
Dat is niet het enige wat gaat veranderen. De rioolheffing is nu nog gebaseerd op de hoeveelheid waterverbruik, met bijbehorende tarieven. Vanaf 2012 is de rioolheffing voor huishoudens hetzelfde als bij afvalstoffenheffing, namelijk een tarief voor éénpersoonshuishoudens en een tarief voor meerpersoonshuishoudens. Daarnaast is er een basistarief voor bedrijven. Deze tarieven gelden tot een afname van 500m3. Wanneer een bedrijf of huishouden meer dan 500 m3 afneemt betaalt wordt ook het tarief voor grootverbruikers in rekening gebracht per 500m3 of deel daarvan.
Wie merkt daar wat van?
Omdat de grondslag voor de heffing vanaf 2012 niet meer afgeleid is van de afwezigheid van een watermeter, maar aansluit op de systematiek van afvalstoffenheffing en daarmee ook de WOZ-objecten worden meer panden aangeslagen. Dit geldt o.a. voor vakantieparken en verzorgingshuizen. Veel huishoudens zullen nagenoeg evenveel of minder gaan betalen. Een aantal huishoudens en bedrijven zullen meer gaan betalen. Burgers en bedrijven betalen naast rioolheffing ook voor afvalstoffenheffing en onroerende zaakbelasting. Bij het berekenen van de tarieven is met de lastendruk rekening gehouden. Dat betekend dat voor het gros van de belastingplichtigen er dan maximaal 2% meer dan in 2011 aan aanslagen wordt opgelegd.