Royal Haskoning


Royal Haskoning wordt internationaler en integraler 10-10-2011
Adviesbureaus moeten zichzelf opnieuw uitvinden om het slechte economische tij in de `thuismarkt' creatief het hoofd te bieden. Afgelopen zomer ging de organisatiestructuur van adviesbureau Royal Haskoning ingrijpend op de schop. Van elf divisies, toegespitst op een inhoudelijk thema, werd het aantal teruggebracht naar vijf marktgerichte `business lines'. De Engelse Sarah Budd, daarvoor aan het hoofd van de divisie Coastal & Rivers, kreeg de leiding over de businessline Water, in totaal bijna 600 medewerkers groot. Ze heeft een stevige ambitie: de komende jaren uitgroeien tot een internationale hoofdrolspeler in de internationale water business.

Kennisgeoriënteerd versus marktgericht
Sarah Budd (40), licht de organisatiewijziging toe: "De elf divisies waren vooral kennis georiënteerd. Het was voor klanten soms lastig te bepalen waar zij terecht konden. Bovendien miste die structuur de slagvaardigheid die in het buitenland nodig is. De nieuwe structuur met business lines sluit beter aan op de markt. " Naast Water, zijn er business lines voor Buildings, Maritime & Waterways, Industry & Energie, Planning & Transport. De Management Consultants van Royal Haskoning zijn ondergebracht in een `special unit.'

Budd: "Met deze nieuwe, heldere en marktgerichte structuur is het voor onze klanten veel duidelijker waar ze moeten zijn en worden ze door ons integraal, met inzet van al onze kennis en kunde bediend. Wij willen een `one stop shop' creëren. Iemand moet idealiter binnen 24 uur met het juiste antwoord kunnen worden terug gebeld. Op vragen die over de hele wereld spelen. Het is nu een stuk eenvoudiger om kennis, opgedaan in New Orleans, toe te passen in Vietnam. Zo bestuderen onze "New Orleans experts" op dit moment of een soortgelijke storm surge barrier ook in Ho Chi Minh City bij kan dragen aan het reduceren van overstromingsrisico's..
Royal Haskoning wordt internationaler en integraler, waterforum interview met Sarah Budd
Azië en Afrika
Met de nieuwe structuur is ook een belangrijke stap gezet op weg naar verdere internationalisering. "Doordat de inkomsten op de thuismarkt - Nederland, Engeland en België - naar verwachting niet bijzonder zullen groeien in de komende jaren, is het zaak de vleugels verder uit te slaan naar Azië en Afrika, waar ook de komende jaren nog flink geïnvesteerd zal worden in water en er sprake is van een groeimarkt."

Financiële expertise
"Ook komt de focus meer en meer te liggen op complexe, integrale waterprojecten, water en ruimtelijke ontwikkeling en het versterken van "water governance". Dat heeft ook gevolgen voor de samenstelling van de specialismen: naast de technische kennis zal het bureau meer financiële expertise gaan aantrekken. Bijvoorbeeld om actief bij te dragen aan nieuwe, publiek-private arrangementen in de watersector. Ook ziet Royal Haskoning veel mogelijkheden voor slimme informatie en communicatietoepassingen in het waterbeheer, mede met het oog op de behoefte aan meer doelmatigheid. De inspanningen moeten bovendien leiden tot een gevarieerder klantenbestand, een gezondere mix van overheidsorganisaties en private ondernemingen."

Zichtbaarder
Budd droeg vanuit Royal Haskoning actief bij aan de totstandkoming van het Topsector Water advies. De driehoekssamenwerking tussen kennisinstellingen - bedrijfsleven en overheid is welliswaar niet nieuw, maar van groot belang voor de watersector. De Topsector Water heeft de noodzaak van innovatie en gezamenlijke exportbevordering weer hoog op de agenda gezet. Onder haar leiding diende Royal Haskoning 5 businesscases in bij het TopTeam Water, die allen zeer goed zijn ontvangen en op dit moment verder tot ontwikkeling worden gebracht.

Kenniswebsite
In de organisatie is een groot aantal veranderingen doorgevoerd. Variërend van het opzetten van (interne) kenniswebsites, die het uitwisselen en verspreiden van kennis over onderwerpen bevordert tot het versterken van projectmanagementvaardigheden. Dat Sarah Budd als Engelse ook Nederlanders moet aansturen, geeft in de praktijk geen enkel probleem. Door haar brede buitenlandse ervaring zijn culturele verschillen geen issue. Het werkklimaat in Nederland en de UK is bovendien vergelijkbaar, stelt ze vast. Wel ziet ze een belangrijk economisch verschil in de marktontwikkelingen in beide landen. "De recessie heeft erg hard toegeslagen in de UK. In Nederland is die pas later op gang gekomen, maar ik verwacht niet dat de gevolgen in Nederland zo ernstig zullen zijn als in Engeland het geval is."

Wereldmarkt
Budd, die 1994 kwam werken bij Royal Haskoning als hydroloog, wil haar business line binnen enkele jaren laten uitgroeien tot de marktleider in de thuismarkt (Nederland, Verenigd Koninkrijk) en een belangrijke speler worden in de wereldwijde waterbusiness. Het bedrijf heeft nu al tientallen kantoren wereldwijd, maar dat zegt niet genoeg. "Op sommige plaatsen kennen ze ons nog niet goed genoeg", aldus Sarah Budd. Daar gaat verandering in komen, zo belooft ze.