Gemeente Beverwijk


Nieuws

Belevingsonderzoek Wmo

Wethouder Erol overhandigt deelneemster mw. Overmeeren haar cadeaubon

Belevingsonderzoek Wmo: Beverwijkers vinden hun buurt gezellig.

In juni van dit jaar heeft onderzoeksbureau SGBO in opdracht van de gemeente Beverwijk onderzocht hoe de Beverwijkse bevolking denkt over de sociale samenhang en leefbaarheid in buurten, jeugdzorg, informatievoorziening van de gemeente over zorg, wonen en welzijn, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Met het onderzoek wil de gemeente zien of zij met de verschillende maatregelen en voorzieningen op de goede weg is of dat aanpassing van het beleid nodig is.

Belangrijkste resultaten
Veel inwoners vinden dat ze in een gezellige buurt wonen met veel samenhorigheid. Er bestaan wel grote verschillen tussen de verschillende wijken. Zwerfvuil, hondenpoep, vernieling van auto's en fietsen, rondhangende groepen en leegstand worden als ergernissen genoemd. Beverwijk heeft voldoende voorzieningen zoals winkels, banken, pinautomaten, openbaar vervoer en voorzieningen voor de jeugd. Men mist opvoedondersteuning. Over de informatie door de gemeente zijn burgers grotendeels tevreden. Eenzaamheid komt naar verhouding meer voor dan in andere onderzochte gemeenten. Het aantal vrijwilligers is vrij laag. Daar staat tegenover, dat in Beverwijk relatief vaak zorg wordt verleend aan partner of echtgenoot. Een vrij groot aantal 75-plussers is mantelzorger.

Toekomst
In veel gevallen wordt al gewerkt aan genoemde problemen. Zo zijn er voor verschillende wijken plannen gemaakt met activiteiten om de sociale samenhang en leefbaarheid te bevorderen. Inzet van ambulant jongerenwerk leidt tot minder overlast en vernielingen. Binnenkort start de campagne `Beverwijk Schoon', en er is een voorstel over de aanpak van hondenpoep in voorbereiding. Een activiteit zoals `De kunst van het ouder worden' voor 70-plussers loopt goed. Dit voorjaar is het Centrum voor Jeugd en Gezin geopend. Van 10 to 17 oktober worden in de `Week van de Opvoeding' diverse thema's en voorzieningen onder de aandacht gebracht van het publiek. Samen met de IJmond-gemeenten wordt gewerkt aan beleid over mantelzorgondersteuning. Ook wordt het vrijwilligerswerk onder de loep worden genomen. Het onderzoeksrapport wordt besproken met de Wmo-raad en het Ouderenplatform.

Deelnemers aan het onderzoek bedankt!
De gemeente heeft dit onderzoek kunnen doen dankzij de medewerking van veel burgers. Onder de deelnemers zijn twee theaterbonnen en tien bioscoopbonnen verloot. Mevrouw Overmeeren (foto) kreeg haar theaterbon en een exemplaar van het onderzoek uit handen van Haydar Erol, wethouder Sociale Zaken.

Beverwijk, 4 oktober 2011


* Belevingsonderzoek onder inwoners Beverwijk over 2010.pdf (1,89 MB)