Marktpartijen roepen op tot meer transparantie van duurzaamheid

Persbericht van IvRM Communicatie BV

'Stop greenwashing. Afnemers misleid door duurzaamheidsclaims'

Een consortium van vier grote marktpartijen (Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA) roept het bedrijfsleven op transparanter te zijn op het gebied van duurzaamheid. 'Op dit moment worden afnemers misleid door ongefundeerde duurzaamheidsclaims. Het is vaak onmogelijk om te achterhalen hoe duurzaam producten daadwerkelijk zijn en daarnaast zijn ze vaak niet met elkaar te vergelijken door de wirwar aan verhullende 'groene' labels.' Door duurzaamheid transparant te maken wordt de impact van producten en diensten op het milieu inzichtelijk en vergroot dit de concurrentiekracht van Nederland.

Greenwashing 2.0
Tijdens de bijeenkomst 'Recht op de Feiten', die maandag 10 oktober plaatsvond in Nieuwspoort, stond het thema transparantie van duurzaamheid centraal. Aan bod kwamen vraagstukken als 'hoe realiseren we in Nederland nu daadwerkelijke duurzaamheid?' en 'hoe voorkomen we greenwashing 2.0?'.

In het discussiepanel zaten onder andere Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme, Marieke van der Werf van het CDA en Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. Nog te vaak blijken achter 'groene' labels commerciële partijen te zitten, wordt een label niet onafhankelijk gecertificeerd, bestrijkt het label slechts één milieukenmerk en is volledige transparantie niet vereist. Bovendien is een deel van deze 'groene' keurmerken niet eens geaccrediteerd. Daarmee verwordt duurzaamheid tot marketinginstrument en draagt het niet bij aan de versterking van onze Nederlandse economie. Naar aanleiding hiervan heeft het consortium - bestaande uit Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA - het bedrijfsleven opgeroepen om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzamere samenleving, in het belang van onze eigen leefomgeving en concurrentiepositie. Daarvoor is transparantie in de gehele levenscyclus nodig waarbij volledig en onafhankelijk inzicht in de milieu-impact van ieder geleverd product of dienst wordt gegeven.

Transparantie
Ton van Keken, Senior Vice President Operations van InterfaceFLOR: 'Het realiseren van meer transparantie is noodzakelijk om productieprocessen verder te verduurzamen. Door middel van transparantie is het mogelijk om veel effectiever te sturen op de gehele levenscyclus en verbeteringen door te voeren. Pas als het bedrijfsleven verantwoordelijkheid neemt voor de gehele levenscyclus van een product wordt duurzaamheid daadwerkelijk serieus genomen en kunnen resultaten worden gerealiseerd.'

Naast het verduurzamen van het productieproces is transparantie aanleiding tot een intensievere samenwerking in de keten en daarmee verdere milieuwinst. Daarnaast is transparantie een katalysator voor duurzame innovaties. Indirect leidt transparantie tot een versteviging van de concurrentiepositie van de BV Nederland en draagt het bij aan de continuïteit van welvaart en welzijn voor de volgende generaties.

Over Dong Energy
DONG Energy is een Scandinavisch energiebedrijf met wereldwijd meer dan 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Zij heeft ruim 50 jaar ervaring op de internationale energiemarkt. DONG Energy zet massaal in op windenergie op zee en wil in de toekomst 85% van haar energieproductie uit wind halen. Het Nederlandse hoofdkantoor van DONG Energy is gevestigd in 's-Hertogenbosch.

Over InterfaceFLOR
InterfaceFLOR is wereldwijd de nummer één in het ontwerpen en produceren van tapijttegels voor een inspirerende en gezonde omgeving. Wereldwijd staat InterfaceFLOR bekend als één van de meest progressieve en succesvolle bedrijven op het gebied van duurzaam ondernemen. Sinds 1994 heeft InterfaceFLOR haar impact op het milieu via Mision Zero - de belofte van het bedrijf om vóór 2020 iedere negatieve impact op het milieu te elimineren - continu en significant naar beneden weten te brengen. Mission Zero is verweven in alle haarvaten van de organisatie en gaat verder dan alle huidige business modellen, bedrijfsprocessen en oplossingen om de gestelde doelen te kunnen bereiken. InterfaceFLOR is in Nederland founding partner van De Groene Zaak en actief lid van de Dutch Green Building Council, MVO Nederland, Social Venture Network en Leaders for Nature.

Over Siemens
Siemens in Nederland bestaat 130 jaar, waarmee de onderneming haar klanten een grote mate van continuïteit biedt. Met een omzet van ruim 1,5 miljard euro en met ruim 3000 medewerkers behoort de Siemens Groep tot de grootste ondernemingen op elektrotechnisch en elektronicagebied in ons land. Siemens AG is wereldwijd vertegenwoordigd in 192 landen en heeft 336.000 medewerkers (exclusief IPO Osram). Siemens AG is nummer 1 in de Dow Jones Sustainability Index in de categorie Diversed Industrials.

Over SITA
SITA is specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement. De zorg voor het milieu hoort bij haar dagelijks werk. Het inzamelen en verwerken van afval draait vooral om het zo optimaal en duurzaam mogelijk hergebruiken en terugwinnen van kostbare grondstoffen uit afval. Door het hergebruiken en recyclen van afval reduceert Sita de uitstoot van CO2 en vermindert het de druk op primaire grond- en brandstoffen. Door de verbranding van restafval wordt daarnaast veel duurzame energie opgewekt.
SITA Nederland is onderdeel van SITA Northern Europe Waste Services (NEWS). SITA NEWS is het
samenwerkingsverband van de SITA-organisaties in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg en is onderdeel van SUEZ ENVIRONNEMENT, het water- en milieu-onderdeel van de industriële groep GDF SUEZ. SUEZ Environment is sinds 2009 opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index. Bij SITA in Nederland werken ruim 2400 medewerkers verspreid over 40 vestigingen.

Links:
http://bit.ly/rcgIio



Razende Robot Reporter