Gemeente Heerde


Persbericht 

voorlichtingslessen Halt op basisscholen in de gemeente Heerde

Halt Gelderland gaat net als voorgaande jaren weer beginnen met het geven van voorlichtingslessen over jeugdcriminaliteit op de Basisscholen en op  het Voortgezet Onderwijs in de gemeente Heerde.
Deze lessen vinden in oktober en november 2011 plaats. De gemeente Heerde vindt deze lessen belangrijk voor de leerlingen en daarom financiert de gemeente deze lessen.

In deze lessen komen de volgende onderwerpen aan de orde: wat is criminaliteit, wat zijn de motieven voor crimineel gedrag, in welke gevallen krijg je te maken met Halt en wat zijn daarvan de gevolgen. Wat gebeurt er als je een Haltafdoening krijgt en wat als er niet aan de afspraken met Halt wordt voldaan. Wat  zijn de gevolgen voor je als met Justitie in aanraking komt.

De lesmethodiek : "Je  kan 't zelf bedenken" richt zich op de leerlingen van groep 7 en 8.De bedoeling van deze lessen is om bij de leerlingen het bewustzijn van de keuzemogelijkheden  te vergroten en daarbij staat de eigen verantwoordelijkheid voor en gevolgen van hun gedrag centraal. In het tweede leerjaar van het Voortgezet Onderwijs wordt dieper ingegaan op groepsdruk en gedrag.

Naast kennis overdracht ligt het accent op het bespreken van gevoelens/ervaringen van leerlingen bij de thema's. Door aan te sluiten bij de kennis en de gevoelens/ervaringen van de leerlingen zelf, worden de lessen zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van de leerlingen gehouden.

Door middel van verschillende werkvormen en een interactieve les worden de leerlingen uitgedaagd om over deze onderwerpen na te denken.

Wat doet Halt
Jongeren van 12 tot 18 jaar die door de politie zijn aangehouden wegens het plegen van een strafbaar (Haltwaardig) feit,  krijgen de keuze  Justitie of Halt.
Halt staat letterlijk voor "het alternatief". Jongeren krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat ze fout hebben gedaan, zonder dat ze hierbij in aanraking komen met Justitie. Zo kunnen zij een Justitiële registratie voorkomen.  Hiertoe zijn er gesprekken met de jongeren en hun ouders/verzorgers, bieden zij excuses aan, voeren een leerstraf en werkstraf uit en vergoeden zij de eventuele schade aan de benadeelden. Halt spreekt opvoeders aan op hun verantwoordelijkheid en ondersteunt hen in hun rol als opvoeder. Halt past een wetenschappelijk getest signaleringsinstrument toe en verwijst bij achterliggende problematiek door naar organisaties voor jeugdhulpverlening.





Gemeente Heerde