Raad van State


Persagenda


dinsdag 11 oktober 2011


10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van het rijksinpassingsplan 'Windpark Noordoostpolder'. Het inpassingsplan gaat deel uit maken van de bestemmingsplannen van de betreffende gemeenten. Tegelijkertijd is ook een groot aantal vergunningen verleend om de aanleg van het windpark mogelijk te maken. Het gaat daarbij onder meer om een zogenoemde 'natuurvergunning'. Windpark Noordoostpolder bestaat uit 86 windturbines langs de IJsselmeerkust. Zo komen er 26 turbines bij de Noordermeerdijk (13 binnendijks en 13 buitendijks), 52 windturbines bij de Westermeerdijk (17 binnendijks en 35 buitendijks) en 8 turbines langs de Zuidermeerdijk (binnendijks). Tijdens de voorbereiding van het plan zijn 7 windturbines geschrapt om het uitzicht van en op Urk te behouden. De binnendijkse turbines hebben een ashoogte van ongeveer 140 meter, de turbines in het IJsselmeer hebben een ashoogte van 95 meter boven het waterpeil. De windparken zullen een gezamenlijk vermogen hebben van maximaal 450 Megawatt, waarmee volgens de minister meer dan 400.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien. Het windpark wordt hiermee verreweg het grootste windpark van Nederland en draagt bij aan de doelstelling van het kabinet op het gebied van duurzame energie, aldus de minister. Tegen het plan komen 23 bezwaarmakers in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben onder meer bezwaren op het gebied van natuur, geluid, waterkeringen, schaduw en lichthinder. Het IJsselmeer is een Natura-2000 gebied en de bezwaarmakers vrezen dat de windturbines nadelige gevolgen hebben voor de beschermde vis- en vogelsoorten die in het gebied leven. Zo zouden vogels en vleermuizen tegen de windturbines kunnen vliegen. Veel bezwaarmakers zijn verder bang dat de windturbines de stabiliteit van de dijken aantasten. De binnendijkse turbines worden namelijk dichtbij de waterkering van het IJsselmeer gebouwd. Vanwege de hoeveelheid bezwaarmakers is de zaak ook op maandag 10 oktober op een zitting behandeld. (zaaknummer 201000875/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Bergen op Zoom om vrijstelling te verlenen voor de uitbreiding van de camping 'De Bergse Hoeve' aan de Bergsebaan in Bergen op Zoom. De camping is nu ongeveer 8 hectare groot. De campinghouder had om vrijstelling van het bestemmingsplan gevraagd om de camping tot 12,5 hectare uit te breiden. Volgens het gemeentebestuur is het niet wenselijk om de camping uit te breiden in de richting van een stortplaats in de omgeving. De camping zou de exploitatie van de stortplaats kunnen belemmeren, vreest het gemeentebestuur. Volgens de campinghouder is die vrees ongegrond. Daarom komt hij tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in maart 2011 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201104396/1)

11.15 uur

Zitting over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Hengelo heeft verleend voor horeca-activiteiten in het Rabotheater aan de Beursstraat in Hengelo. Het gaat om horeca-activiteiten in de Eaton-Holeczaal en de Eijssinkzaal van het theater. Koninklijke Horeca Nederland was het niet eens met deze ontheffing en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Almelo. Volgens haar is de ontheffing te ruim en leidt dat tot concurrentievervalsing met de plaatselijke horeca. De rechtbank oordeelde in februari 2011 dat de ontheffing inderdaad te ruim was. De ontheffing maakt onbegrensde horeca-activiteiten mogelijk in een gebied dat door de gemeente is aangewezen voor een geringe horeca-functie. Daarom heeft de rechtbank de ontheffing vernietigd. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201103539/1)

12.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amersfoort van het bestemmingsplan 'Hogewegzone'. Het plan maakt de herstructurering van de Hogewegzone mogelijk. De Hogewegzone ligt tussen de wijken Liendert en Rustenburg in het noorden en Randenbroek en Schuilenburg in het zuiden. De Hogeweg is een belangrijke toegangsweg vanaf de A28. Rond de Hogewegzone wil de gemeenteraad ongeveer 160 woningen slopen en daarna ruim 800 nieuwe woningen bouwen. Ook wordt er een nieuw zwembad gebouwd. De Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral verkeersoverlast op de Hogeweg. Zo zal het aanleggen van de tijdelijke noodweg met één rijstrook per richting zorgen voor opstoppingen op de Hogeweg, aldus de groeperingen. In afwachting van de behandeling van hun beroepschrift, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201109364/2)