Innovatietraject levert vleesvervanger op zonder soja en E-nummers
Proviand lanceert het revolutionaire en eerste alternatief voor vlees
geproduceerd uit Nederlandse groenten in een aantal pilots bij Albron
Catering, te beginnen in het bedrijfsrestaurant bij de Kamer van
Koophandel te Alkmaar. De start is voorzien voor begin november en de
pilot zal ca drie maanden duren.
Nieuwe generatie vleesvervangers
Proviand bakt en braadt als vlees en heeft een 'vleesachtige bite'. Qua
smaak en gezondheidsaspecten behoort Proviand tot de top van de markt,
zo beaamt ook Albron. Proviand heeft een eiwitgehalte gelijk aan
kippenvlees, een bijzonder laag vetgehalte (
Omdat Proviand uitsluitend locaal geteelde Nederlandse groenten bevat,
staat het product op eenzame hoogte qua duurzaamheid en heeft een
bijzonder gunstige ecologische footprint. De groenten die als
hoofdingrediënten dienen voor Proviand zijn: ui, wortel, peulvruchten
en aardappel. Er is geruime tijd in absolute stilte aan de ontwikkeling
van Proviand gewerkt. Na uitvoerige consumententests is nu het moment
aangebroken om ook de buitenwereld met dit unieke product kennis te
laten maken. De productie zal in oktober van dit jaar opgestart worden
t.b.v. de productpilot. Bij gebleken succes is Albron voornemens
Proviand ook bij andere afnemers aan te bieden.
Innovatietraject
"Syntens heeft een belangrijke rol gespeeld in dit innovatietraject",
zegt innovatieadviseur Rob van Mechelen die namens Syntens deze
innovatie heeft begeleid. "Na een intensieve voorbereiding door
Proviand met ondersteuning Syntens, is een echt marktwaardig product
geboren waarbij je kunt spreken van new business".
René Bouwheer, Lars Dikmans, Paul den Dulk en Rob van Mechelen
René Bouwheer van Albron, Lars Dikmans van de Kamer van Koophandel
Alkmaar, Paul den Dulk van Innovation in Food BV en innovatieadviseur
Rob van Mechelen van Syntens na het in gang zetten van de pilot met
Proviand in het bedrijfsrestaurant van de Kamer van Koophandel in
Alkmaar.
Albron
Albron is één van de grootste marktpartijen op het gebied van
catering voor het bedrijfsleven, overheids- en zorginstellingen. Albron
geeft invulling aan duurzamer ondernemen door haar eigen activiteiten
op het gebied van samenleving (binnen en buiten Albron), natuur
(milieu, flora, fauna en klimaat) en gezondheid (van gasten en
onszelf).
Proviand
Proviand is een nieuwe onderneming die wordt opgezet door o.a. drs
Menco Sandstra en Ir Paul den Dulk. Menco Sandstra is vele jaren
marketing directeur voor Valess geweest en kent daardoor alle 'ins en
outs' van deze nieuwe en zich snel ontwikkelende markt voor
vegetariërs en flexitariërs. Paul den Dulk is een ervaren en
creatieve levensmiddelen technoloog. Via zijn eigen bedrijf, Innovation
in Food BV, zijn diverse innovatieve producten ontwikkeld voor de
voedingsmiddelen industrie . Sandstra en den Dulk vormen het management
van Proviand.
Duurzaam ondernemen
Beide bedrijven geven door dit initiatief vorm aan duurzaam ondernemen.
Vanwege de ingrediënten die locaal geteeld worden vindt nauwelijks
transport plaats, wordt de CO2-uitstoot zeer beperkt en wordt het
milieu dus minimaal belast. Doordat Proviand geen soja bevat, is
ongewenst boskap niet aan de orde. Verwacht wordt dat Proviand een zeer
positieve bijdrage kan leveren aan het rendement van de Nederlandse
land- tuinbouw met haar voedselketen.
Syntens