Gemeente Delfzijl

Inspraak op Milieueffectrapportage en Landbouweffectrapportage buizenzone Eemsdelta van start

Het Milieueffectrapport (MER) en het Landbouweffectrapport (LER) van de Buizenzone Eemsdelta liggen vanaf 6 oktober tot en met 16 november 2011 ter inzage voor inspraak.

Het college van GS heeft kennis genomen van beide rapporten. Volgens het college voldoen ze beide aan de eisen die daaraan door Provinciale Staten zijn gesteld. De rapportages gaan in op een groot aantal inhoudelijke aspecten, zoals ruimtegebruik, gevolgen voor de agrarische sector en suggesties voor de realisering. In de rapporten is een drietal tracé's onderzocht; het gaat hier om twee tracés over land, het zogeheten `Leermenstracé' en het `Holwierdetracé', en een tracé dat door zee loopt; het `Eems-Dollardtracé'. Het college van GS maakt nu nog geen keuze voor één van de drie tracés. Eerst wil de provincie de mening van de omgeving horen. Daarvoor zijn het MER en het LER ter inzage gelegd voor inspraak.

Inspraak
Tussen 6 oktober en 16 november kunnen inwoners van de provincie Groningen en andere belanghebbenden hun mening geven over de MER en de LER. Deze liggen ter inzage op het provinciehuis en op de vijf gemeentehuizen van de gemeenten waardoor de buizenzone mogelijk kan lopen: Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Loppersum en Slochteren. De MER en de LER zijn ook via internet te downloaden via www.provinciegroningen.nl/buizenzone.

Informatiebijeenkomsten op 25 en 27 oktober
Op 25 en 27 oktober organiseert de provincie Groningen, in samenwerking met de stichting Buizenzone Eemsdelta, inloopavonden waarop bewoners van het gebied kennis kunnen nemen van de plannen en de twee rapporten. Tijdens de inloopavonden zijn vertegenwoordigers van het projectbureau Buizenzone Eemsdelta, de provincie Groningen, de Grontmij en Onderzoeksbureau Buck aanwezig om informatie te geven. Op 25 oktober vindt de inloopavond plaats in dorpshuis De Vinkenhorst in Godlinze, op 27 oktober vindt de avond plaats in het Fivelcollege in Delfzijl. Beide avonden beginnen om 19.00 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur.

Buizenzone Eemsdelta
De stichting Buizenzone Eemsdelta, opgericht door Groningen Seaports en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), onderzoekt de mogelijkheden om een buizenzone aan te leggen tussen de Eemshaven en Delfzijl. De buizenzone is bedoeld om tussen beide bedrijventerreinen energie, gassen en vloeistoffen te kunnen uitwisselen. In het Provinciaal Omgevingsplan 2009-2013 en de Omgevingsverordening provincie Groningen 2009 staan hiervoor drie mogelijke tracés opgenomen. Aan de hand van een Milieueffectrapportage (MER), een Landbouweffectrapportage (LER) en een Maatschappelijk Kosten-batenanalyse (MKBA) maken Provinciale Staten een keuze voor één van de drie tracés. De MKBA gaat niet officieel de inspraak in.