Gemeente Son en Breugel


Geen uitbreiding blauwe zone

Het college heeft besloten om de blauwe parkeerzone (maximale parkeerduur van 2 uur) niet naar de zaterdag uit te breiden. De parkeerduur beperking blijft voor de periode van maandag tot en met vrijdag van 9 .00 tot 18.00 uur.
Een verzoek om uitbreiding van de parkeerduur beperking kwam van de ondernemersvereniging OVSB.

Tellingen uitgevoerd
De gemeente deed onlangs onderzoek naar de gemiddelde parkeerduur op zaterdag. Daarbij is naar de parkeerterreinen op 17-Septemberplein en het terrein achter de Rabobank/Aldi gekeken. Uit deze tellingen bleek, dat slechts enkele voertuigen langer dan 2 uur geparkeerd stonden. Bij nader inzien bleek dat deze grotendeels afkomstig zijn van personeelsleden van winkels in het centrum.

De beide parkeerterreinen kunnen in het weekend (ook) gebruikt worden voor lang parkeren door bewoners en bezoekers van het centrum. Het uitbreiden van de blauwe zone naar zaterdag heeft geen of weinig toegevoegde waarde voor winkelend publiek, terwijl het door bewoners van het centrum als belemmerend kan worden ervaren. Om de parkeerplaatsen in het centrum zoveel mogelijk voor het winkelend publiek aan te bieden, adviseert het college de ondernemers om medewerkers vooral te laten parkeren buiten beide genoemde terreinen.

Parkeren op het Kerkplein
De OVSB stelde ook voor om het Kerkplein tijdelijk te gebruiken voor het parkeren van auto's bij activiteiten in het kerkgebouw. Dit is volgens het college van b&w geen optie. Bij de inrichting van het Kerkplein in het kader van het project Kloppend Hart, is er bewust gekozen voor een plein zonder parkeercapaciteit, maar met ruimte voor evenementen. Later is voor dat doel een kiosk aan het oorspronkelijke plan toegevoegd.

De wens van de OVSB om, bijvoorbeeld bij uitvaarten, op het Kerkplein te laten parkeren is vanuit het oogpunt van de ondernemers begrijpelijk. De uitstraling van het Kerkplein wijzigt echter negatief als auto's op het plein worden geparkeerd.
Daar komt bij dat het Kerkplein verhoogd uitgevoerd is, waardoor het fysiek vrijwel onmogelijk is met auto's op het plein te komen. Aanpassing hiervan zal de uitstraling van het plein beïnvloeden op tijden dat niet op het parkeerterrein geparkeerd wordt.

Tenslotte zorgen het tijdelijke parkeerterrein op de locatie van de voormalige pastorie en het parkeerterrein achter de toren ervoor dat zelfs in het scenario `weekmarkt + uitvaart' de loopafstanden tot de bestemmingen doorgaans uiterst aanvaardbaar zijn.