CDA


Nieuws
Gelderse CDA statenleden bezoeken Tricht, Beesd en Rhenoy maandag 10 oktober 2011

Op uitnodiging van CDA Geldermalsen hebben 7 Provinciale Statenleden van het CDA woensdag 5 oktober een werkbezoek in Tricht, Beesd en Rhenoy gebracht. Hoofdonderwerpen waren de spoorproblematiek in Tricht, het Kulturhus in Beesd en de uitblijvende woningbouw op het oude sloperijterrein in Rhenoy.

De werkgroep spoor in Tricht trapte af met een korte presentatie en uiteenzetting over de plannen van ProRail voor spoorverdubbeling. Voorzitter Ton van Vlijmen gaf namens de werkgroep aan het bezoek van de CDA fractieleden zeer op prijs te stellen.
Al snel waren alle aanwezigen het erover eens dat de volgende stap is dat er snel budget vrijgemaakt wordt voor het laten verrichten van onderzoek naar de trillingen van voorbij komende treinen. Uit dit onderzoek moeten aanbevelingen komen om de trillingen te elimineren. âHiermee kan de discussie naar voren gehaald worden en voorkom je uitspraken zonder inzichtâ, aldus CDA Statenlid Albert Schol. Joop Doeland, fractievoorzitter CDA Geldermalsen, gaf aan dat het hier een niet op zichzelf staand probleem betreft: âHet gaat hier om een majeur project, waarbij elke toekomstig geboden oplossing, naast leefbaarheidaspecten, ook impact zal hebben op bijvoorbeeld de mobiliteit in heel Geldermalsen en de infrastructuur in de nabije regio.â Doeland richtte een verzoek tot de Statenleden om vanuit de provincie ook richting de Tweede Kamer te wijzen op deze omvangrijke problematiek. Vervolgens is de delegatie gaan kijken bij een van de spoorwegovergangen die Tricht in tweeën snijdt. Er komen nu 26 treinen per uur voorbij, wat een indrukwekkend aantal is.

Na Tricht werd Beesd aangedaan om de Statenleden het resultaat van het Kulturhus te laten zien. Ook de provincie Gelderland heeft hieraan bijgedragen. Daarnaast werd ook het woningbouwplan in Beesd, de Garstkampen, besproken met de Statenleden.

In Rhenoy, eindstation van het werkbezoek, werd het braakliggende terrein van de voormalig autosloperij bezocht. In dorpshuis de Betuwepoort volgde een presentatie door de Communicatie Commissie Rhenoy. Rutger van Stappershoef, lid van de commissie, sprak grote zorgen uit over de alsmaar uitblijvende woningbouw op het nu nog zwaar vervuilde braakliggende terrein: âAl 27 jaar wachten we in Rhenoy op noodzakelijke woningbouw en ondanks de vele eerder gedane toezeggingen weten we tot op de dag van vandaag niet beter dan dat er nog steeds niets is gebeurd.â
Joop Doeland richtte zich tot de Statenleden: âNaast de plaatselijke volksgezondheid komen ook de leefbaarheid en het voortbestaan van de belangrijke voorzieningen in Rhenoy in het gedrang. Een aantal van onze voorzieningen, zoals de BSO, peuterspeelzaal en basisschool, hebben ook nog eens een belangrijke functie voor de omliggende dorpen Acquoy en Gellicum. CDA Geldermalsen doet een dringende oproep aan de provincie om hiervoor oog te hebben. Rhenoy dient wat dat betreft als voorbeeld te worden genomen bij het stellen van juiste prioriteiten binnen woningbouwprogrammaâs.â Namens de Statenleden gaf Peter van Bohemen aan dit in beraad mee te nemen en hierop binnen een week terug te komen.
Albert Schol bedankte tenslotte alle aanwezigen voor het warme ontvangst en sprak zijn waardering uit voor de geleverde inspanningen.