Radboud Universiteit Nijmegen


PB 2011-110
Nijmegen, 10 oktober 2011.

Blowen versterkt risico op depressie bij genetische kwetsbaarheid

Jongeren die genetisch kwetsbaar zijn voor depressie zouden extra voorzichtig moeten zijn met het gebruik van cannabis. Blowen geeft bij hen namelijk een verhoogd risico om daadwerkelijk depressieve symptomen te ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek van Roy Otten van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen dat zojuist is verschenen in de online versie van het wetenschappelijke tijdschrift Addiction Biology. Tweederde van de bevolking heeft de genvariant die gevoelig maakt voor depressie.

Cannabisgebruik onder jongeren komt veel voor. Onder 16-jarigen geeft bijna 30 procent aan ooit cannabis gebruikt te hebben en 12 procent geeft aan de afgelopen maand nog geblowd te hebben. Dit zorgt niet alleen voor slechte schoolprestaties, maar het staat ook vast dat veelvuldig cannabisgebruik de kans versterkt om schizofrenie en psychose te ontwikkelen. Ook is er het idee dat hasj en weed roken leidt tot depressie. Hiervoor was het bewijs tot nu toe echter niet consistent. Otten vermoedt dat dat voor een deel komt omdat zijn voorgangers niet keken naar individuele genetische kwetsbaarheid voor depressie.

Langjarige studie
Vijf jaar lang werden gegevens verzameld van 428 gezinnen en hun twee adolescente kinderen. Jaarlijks beantwoordden de kinderen vragen over onder meer gedrag en depressieve symptomen. Ook de variant van het serotoninegen (5-HTT) dat verantwoordelijk is voor de verhoogde kwetsbaarheid om depressie te ontwikkelen werd bepaald. Bij de jongeren met een speciale variant van dat gen leidde cannabisgebruik tot een toename van depressieve symptomen.

Robuust effect
'Het effect is robuust, het blijft overeind zelfs wanneer je rekening houdt met een reeks andere variabelen die het effect zouden kunnen veroorzaken, zoals rookgedrag, alcoholgebruik, opvoeding, persoonlijkheid en socio-economische status. Je zou nog kunnen denken dat jongeren met de aanleg voor depressie eerder beginnen met cannabis als een vorm van zelfmedicatie, dus dat de aanwezigheid van depressieve symptomen de oorzaak is van cannabis gebruik - maar zeker op de lange termijn blijkt dat niet zo te zijn. Het onmiddellijke effect van cannabis mag weliswaar prettig zijn en een gevoel van euforie veroorzaken, op lange termijn zien we dat cannabisgebruik zorgt voor een toename van depressieve symptomen bij jongeren met dit specifieke genotype.'

Het is belangrijk om te weten wat de negatieve effecten kunnen zijn van cannabisgebruik. Cannabis mag weliswaar een onmiddellijk euforisch gevoel veroorzaken, voor een grote groep kan cannabisgebruik op de langere termijn zorgen voor een toename van depressieve symptomen.


Radboud Universiteit Nijmegen