Provincie Noord-Holland

Napoleon na exact 200 jaar terug in Amsterdam

10 oktober 2011 -

Op zondag 9 oktober hebben gedeputeerde Elvira Sweet en burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen in Amsterdam het officiële startschot van de 'Intocht van Napoleon' gegeven.

Deze intocht is onderdeel van de Napoleonmaand in de provincie Noord-Holland georganiseerd door het programma Oneindig Noord-Holland van de provincie met haar vele partners, waaronder het Amsterdam Museum.

De Franse keizer Napoleon betrad exact 200 jaar geleden - op 9 oktober 1811 - bij de Oetewalerbrug aan de Linnaeussstraat de stad. Cultuurwethouder Carolien Gehrels van Amsterdam heeft zondag symbolisch de stadssleutels terug gegeven aan Napoleon Bonaparte. In het Amsterdam Museum werd het gerestaureerde schilderij van Napoleon uit 1813 onthuld.

In de voetsporen van Napoleon
Gedeputeerde Sweet benadrukte tijdens de opening dat Oneindig Noord-Holland het mogelijk maakt dat iedereen in de voetsporen van Napoleon kan treden. "We hebben het bezoek van Napoleon aan Noord-Holland aangegrepen om vanuit de provincie vijf wandel- en fietsroutes over Napoleon uit te stippelen. Naast Amsterdam zijn dat routes in Den Helder, Muiden en Naarden, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik en het Kennemerland in Haarlem. Met verschillende QR-codes op QR-bordjes kan men tijdens deze vijf routes achtergrondverhalen opvragen met behulp van een mobiele telefoon. Op www.oneindignoordholland.nl staan meer dan 700 culturele verhalen uit de provincie, waaronder natuurlijk ook veel historische bijdragen over Napoleons bezoek aan de provincie. Hiermee slaan we een mooie brug tussen het heden en het verleden."

Onthulling gerestaureerde schilderij
In het Amsterdam Museum kreeg het gerestaureerde schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam uit 1813 van de Antwerpse schilder Matthieu van Bree een vaste plaats in de beroemde Schuttergalerij van het museum. Museumdirecteur Paul Spies: "Hopelijk zal het publiek in deze Schuttergalerij ook getuige zijn van de tweede fase van de restauratie. Hiervoor probeert Amsterdam Museum via een online crowd funding actie geld op te halen. Donateurs kunnen bijvoorbeeld een stuk van de persoon van Napoleon, het paard of het wapen sponsoren." "Napoleon" werd zondagmiddag direct voor EUR 450 geveild.

Napoleon in Noord-Holland
Van 9 tot 24 oktober 1811 verbleef de Franse keizer Napoleon Bonaparte twee weken in Amsterdam. Een jaar eerder, in 1810, had keizer Napoleon zijn broer koning Lodewijk Napoleon weggestuurd en Holland ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Iedereen kan door het programma Oneindig Noord-Holland in de voetsporen treden van Napoleon. Gedurende de maand oktober 2011 worden de routes in een estafette feestelijk in gebruik worden genomen met een reeks publieksevenementen.

De routes zijn:

1. Napoleon in Amsterdam

2. Maritieme erfgoedroute Den Helder

3. Langs de vestingen van Muiden en Naarden
4. Napoleons West-Friese route

5. Napoleon bezoekt Kennemerland

Over Oneindig Noord-Holland
De Noord-Hollandse Napoleon-maand is een initiatief van Oneindig Noord-Holland. Oneindig Noord-Holland laat een breed publiek kennismaken met het cultureel erfgoed in de provincie Noord-Holland. Oneindig Noord-Holland vertelt verborgen verhalen van Noord-Holland. Verrassende en boeiende verhalen achter gebeurtenissen in de geschiedenis, en over mensen, plekken en monumenten. Oneindig Noord-Holland verbindt ze met collecties van musea, archieven en culturele instellingen. De verhalen zijn samengebracht op de website www.oneindignoordholland.nl. Geschreven verhalen, maar ook beelden, video's en geluidsfragmenten. Ook in de werkelijke wereld is Oneindig Noord-Holland op veel manieren aanwezig. Op straat bij monumenten, op informatieborden in het landschap, bij exposities en culturele evenementen, in kranten en op radio en tv. En langs de routes die in de provincie zijn uitgestippeld.

Voor en door iedereen
Iedereen kan op zijn of haar manier door Oneindig Noord-Holland trekken. Je kunt verhalen lezen, beelden bekijken, sprongen maken in de tijd, en ga zo maar door. En je kunt de wereld van Oneindig Noord-Holland oneindig vergroten. Door zelf verhalen, beelden, video's en geluidsfragmenten toe te voegen. Of door te reageren op de verhalen van anderen. Zo wordt het rijke verleden van Noord-Holland steeds rijker en interessanter. En slaat Oneindig Noord-Holland een brug tussen vroeger en nu. Oneindig Noord-Holland is een initiatief van Provincie Noord-Holland.

Zie ook


* Promotiefilmje (1 minuut) van de Napoleon-maand in Noord-Holland
* Napoleon quiz (5 multiple choice-vragen)


---