Wie wint €15.000 voor zijn businessplan?


ZEIST, 20110927 -- Landbouwcoöperaties en boerenbedrijven in ontwikkelingslanden creëren werkgelegenheid en leveren een stabiel inkomen voor leden. Om ondernemende boeren te helpen bij het opzetten of uitbreiden van hun economische initiatieven, heeft Agriterra in samenwerking met BiD Network een businessplan wedstrijd georganiseerd voor boerencoöperaties in Afrika. Ben Knapen, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, maakt de winnaar van deze wedstrijd bekend tijdens het NCR-Agriterra Symposium op 10 oktober in Slot Zeist. Degene met het beste businessplan ontvangt uit handen van Knapen de hoofdprijs: 15.000 euro investeringskapitaal voor zijn onderneming.

Ruim 20 boerencoöperaties uit Kenia, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Ethiopië, Zambia en DR Congo meldden zich met hun idee. Na een grondige beoordeling op inhoud en financiële uitwerking door het team boergenoteerde bedrijven van Agriterra, kwamen drie finalisten boven drijven. In oktober komen deze kanshebbers naar Nederland, waar ze met overtuigende presentaties potentiële investeerders en kredietverleners over de streep willen trekken. Ook spreken ze verschillende financiële instellingen zoals Rabobank Foundation, Oikocredit en andere. Een deskundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het agrarisch bedrijfsleven, selecteert uit de drie finalisten de uiteindelijke winnaar.

De finale gaat tussen Mbozi Maziwa Company uit Tanzania, Muhorro Area Cooperative Enterprise uit Uganda en Mbadifa Enterprises, eveneens uit Uganda. De Tanzaniaanse kanshebber is een coöperatie van zuivelboeren die een zuivelverwerkingsfabriek wil opzetten om onder ander gepasteuriseerde melk en yoghurt te produceren en verkopen. Muhorro Area Cooperative Enterprise is van plan een bedrijf te beginnen voor de opslag, verwerking en afzet van rijst en voor het  in- en  verkopen van middelen (als kunstmest, zaad) aan leden waarmee zij de productie op hun boerenbedrijf kunnen verbeteren. De derde finalist heeft het idee om een winkel te starten voor het op schaal in- en verkopen van landbouwmiddelen, zoals zaden en pesticiden, voor hun leden zodat zij hun productie van groenten, fruit en zaden kwalitatief en kwantitatief kunnen verbeteren. Door het schaalvoordeel verwachten ze voldoende marge te behalen om zowel de leden tegen een gunstiger prijs te leveren en de winkel financieel rendabel te maken.

Maandag 10 oktober maakt Ben Knapen op het NCR-Agriterra Symposium 'Kansen in ontwikkelingslanden - van coöperatie tot coöperatie’ het winnende idee bekend. Deze prijswinnaar mag vervolgens zijn ondernemingsplan aan het voltallige publiek presenteren.

Het symposium is uitsluitend toegankelijk voor genodigden, NCR-leden en pers. Als u vragen heeft over de bijeenkomst, kunt u contact opnemen met communicatie@agriterra.org of ncr@cooperatie.nl.  





Ingezonden persbericht