Campagne voor meer aandacht persoonlijke kracht zorgverlener


UTRECHT, 20111010 -- De Vereniging voor Psychogeriatrie (VPG) start op 10 oktober met de campagne De Kracht van het Persoonlijke. Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN Beroepsvereniging van zorgprofessionals, opent op deze dag de eerste Inspiratiebijeenkomst bij Hof van Batenstein in Vianen. Medewerkers uit de dementiezorg zetten met de campagne een landelijke beweging in gang voor meer aandacht voor de persoonlijke kracht van de zorgverlener.

Motivatie
Paul Geelen, voorzitter van de VPG, geeft aan: “Inzet van persoonlijke kracht is de basis voor een betrokken relatie met de cliënt. De kwaliteit van zorg wordt grotendeels bepaald door de relatie tussen cliënt en zorgverlener. De nadruk in de zorg ligt op dit moment echter op verantwoording en de daarbij behorende belasting door regels en protocollen. Die staan de ontwikkeling van een aandachtige relatie in de weg. Als VPG willen we medewerkers met elkaar in gesprek brengen en zo de aandachtige, persoonlijke relatie weer een centrale plek te geven. Pas wanneer de relatie tussen cliënt en medewerker goed verloopt, vallen regels en protocollen in een vruchtbare bodem.”

Persoonlijke Kracht
Door vanuit persoonlijke kracht te handelen ontstaan onder andere enthousiasme, oprechtheid en zelfkennis. Deze eigenschappen vormen de basis voor vaardigheden die de zorgmedewerker goed kan gebruiken voor een betrokken relatie met de cliënt, zoals het geven van persoonlijke aandacht, initiatief nemen en goed luisteren. Sylvia, werkzaam bij het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, ziet haar inlevingsvermogen in cliënten als haar persoonlijke kracht: “Ik vind het heel belangrijk om persoonlijk betrokken te zijn bij mijn cliënten en me in hen te verdiepen. Als je op de hoogte bent van de voorgeschiedenis van een cliënt, kun je je beter inleven en inspelen op de situaties die zich voordoen. Hierdoor kun je de cliënt, partner en familie beter begeleiden.”

De campagne
Iedereen die meedoet aan de campagne is Krachtdrager. Tijdens Inspiratiebijeenkomsten en Krachtdragerscafé’s gaan medewerkers met elkaar in gesprek over het onderwerp. De bekende acteurs Thomas Borggrefe, Jan van der Hamme en Margo Lak spelen daarbij een rol. Op www.dekrachtvanhetpersoonlijke.nl laten Krachtdragers zien op welke manier zij hun persoonlijke kracht inzetten. Verschillende ambassadeurs, zoals Joke Bos, Huub Buijssen, Marian Kaljouw en Hans Houweling, ondersteunen de campagne. Zorginstellingen en mensen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.dekrachtvanhetpersoonlijke.nl

De Vereniging voor Psychogeriatrie
De Vereniging voor Psychogeriatrie is een vereniging van en voor medewerkers in de zorg voor mensen met dementie. Het is voor het eerst in Nederland dat er in de dementiezorg ‘van onderop’, vanuit de zorgverlener, een beweging ontstaat waarin de persoonlijke kracht van de zorgverlener meer centraal wordt gesteld. De campagne loopt in principe t/m 2012.





Ingezonden persbericht