stamboekerkenning voor look-alike Gelders paard?


Stamboek KWPN wil Gelders paard zonder erfelijke eigenschappen.

DEN HAAG, 20111010 -- In zijn onlangs verschenen ²Visie op Fokkerij² noemt staatssecretaris Bleker de fokkerij van look-alikes, dieren die lijken op een ras maar niet de daarbij behorende afstamming hebben. Dat geldt ook voor het Gelders paard, waarvoor de Gelderse bloedvoering werd afgeschaft. Tweede Kamerlid Ormel heeft hierover voor TV Gelderland gezegd: "Dat paard lijkt op een Gelders paard, maar dat is het niet". Een kernachtiger uitleg over wat een look-alike is, is niet te geven. Een paar dagen later heeft de heer Ormel in de Tweede Kamer voor het behoud van de Gelderse bloedlijnen een motie ingediend, die nog niet is uitgevoerd.

Deze motie is nog steeds niet uitgevoerd door diverse vertragingstechnieken met als dieptepunt de verklaring van staatssecretaris Bleker op 1 juni 2011, dat hij niet langer bereid is om zich in te zetten voor de uitvoering van de motie en het aan de sector wil overlaten.

Het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland, dat ook het stamboek voor het Gelders paard beheert) kan hiermee zijn gang blijven gaan en dat belooft weinig goeds voor het Gelders paard.

 Het KWPN heeft het behoud van dit Nederlands cultureel erfgoed al 40 jaar tegengewerkt door het invoeren van een uitsterfsysteem, het afschaffen van de wereldberoemde naam Gelders paard (Gelderlander, Gelderländer), het onverantwoord verhogen van het minimaal vereiste aandeel Gelders bloed, het daarna afschaffen van het Gelders bloed en massaal erkennen voor de Gelderse fokkerij van bloedlijnen die oorspronkelijk streng verboden waren, gevolgd door fraude met de overheidssubsidie voor instandhouding van de originele bloedlijnen van dit zeldzame huisdierras. De reden waarom het grootste warmbloed paardenstamboek ter wereld de waardevolle genen van het Gelders paard wil vernietigen hebben wij vermeld in onze brief aan u d.d. 8 december 2009 (www.gelderlanderhorse.nl/nederlnd/GPA%20Tweede%20Kamer%20081209.pdf ).

 Tegen de uitdrukkelijke besluiten in van twee ledenvergaderingen van de fokkers van dit zeldzame huisdierras heeft het KWPN besloten om het vereiste van Gelders bloed voor een Gelders paard te laten vervallen. Het stellen van de vraag in het Stamboekblad over het hoe en waarom van deze beslissing is door ingrijpen van het bestuur van het KWPN onmogelijk gemaakt (home.vianetworks.nl/users/lijssel/nederlnd/redhgp.htm). Hier is ook later nooit enige uitleg over gegeven. Bovendien is dit jaar de zilveren speld van verdienste van het KWPN nog uitgereikt aan degene die door hoogverraad tegen het Gelders paard en tegen zijn fokkers als geen ander heeft meegewerkt aan het juridisch kunnen afschaffen van de Gelderse bloedvoering door het KWPN. Het KWPN noemt zich democratisch.

 Als de Nachtwacht, de molens van Kinderdijk of de Gouden Koets beschadigd dreigen te raken, is de wereld te klein. Maar dat geldt nu nog niet voor de zeldzame Gelderse paarden waardoor de Gouden Koets dit jaar getrokken werd en die evengoed tot het cultureel erfgoed behoren waar we trots op kunnen zijn.

Het Gelders paard is niet alleen maar een look-alike; het heeft ook erfelijke eigenschappen zoals een opvallend goede gezondheid en evenwichtig karakter, waardoor het als geen ander voldoet aan het adagium "een gezonde geest in een gezond lichaam".

 Per 1 januari 2012 vervallen in Nederland alle bestaande stamboekerkenningen en daarom worden dit najaar door de Nederlandse overheid via het Productschap PVE nieuwe stamboekerkenningen verleend voor een periode van vijf jaar. Het is dus heel eenvoudig om nu voor erkenning als stamboek voor het Gelders paard het hanteren van de originele bloedvoeringseisen verplicht te stellen. Er is bovendien erkenning aangevraagd voor een nieuw stamboek door fokkers die de erfelijke kwaliteiten van de Gelders/Groninger bloedlijnen wél willen bewaren en de originele eisen voor registratie als Gelders paard in hun aanvraag voor stamboekerkenning hebben opgenomen.

Daarom doet de Gelderlander Paard Associatie (GPA) een dringend beroep op de Tweede Kamer om van staatssecretaris Bleker te vragen dat hij er voor zorgt dat bij het verlenen van de erkenning als stamboek voor het Gelders paard de uitspraak van onze belangrijkste democratisch gekozen instelling wordt gerespecteerd door het Productschap PVE.





Ingezonden persbericht