Nelly Frijda, Ahmed Marcouch en Hans van Manen


Theatertalkshow Pluijm! Reprise 22 oktober De Lindenberg Nijmegen

NIJMEGEN, 20111010 -- Op zaterdag 22 oktober 2011 zijn Nelly Frijda, Ahmed Marcouch en Hans van Manen te gast in de theatertalkshow Pluijm! Reprise in de Lindenberg te Nijmegen. Presentator Cees van der Pluijm praat met zijn gasten, zingt liedjes en houdt een cd-dvd-combinatie ten doop met opnames van zijn talkshows uit de periode 1991-1994. De avond begint om 20.00 uur stipt.

Entreekaarten zijn à 10 euro te bestellen via www.cocnijmegen.nl

Zolang de voorraad strekt worden er op de avond zelf ook kaarten verkocht aan de zaal. De prijs van 10 euro geeft recht op toegang tot de voorstelling én op een exemplaar van de cd/dvd-combinatie.

Begin jaren 90 was de theatertalkshow Pluijm! 16 keer een veelbesproken en altijd uitverkocht evenement in Villa Lila te Nijmegen. Bekende Nederlanders als Robert Long, Mathilde Santing, Jules de Corte, Marjan Berk, Benno Premsela, Annemarie Grewel, Albert Mol, Rudi van Dantzig, Karin Spaink, Willem Oltmans, Xandra Schutte, Henk Krol en Henk van Ulsen maakten hun opwachting naast lokale gasten uit de wereld van kunst en politiek.

Ter opluistering van het 40-jarige jubileum van het COC Nijmegen wordt de succesformule van 20 jaar geleden nog  één keer van stal gehaald en worden de inmiddels documentair geworden shows (waarvan twee  met beeld én geluid) aangeboden aan het publiek en aan de relaties van het COC Nijmegen.


De cd/dvd-combinatie heeft een beperkte oplage en komt niet in de handel.

Nelly Frijda (1936), bij het grote publiek vooral bekend als Ma Flodder, beleefde een meer dan 50 jaar durende carrière als zangeres, cabaretière en actrice. Na haar huwelijk met de psycholoog Nico Frijda leefde zij tien jaar samen met Annemarie Grewel. Van 2010 tot 2011 zat zij in de Amsterdamse gemeenteraad.

Ahmed Marcouch (1969) zit voor de PvdA in de Tweede Kamer. Als stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart maakte hij furore door zijn duidelijke taal en zijn originele aanpak van de problemen. Als Marokkaanse Nederlander speelt Marcouch een belangrijke rol in de interactie tussen allochtonen en autochtonen. Zijn actieve inzet voor de integratie van homo's en lesbiënnes werd bekroond met de aanmoedigingsprijs homo-emancipatie, op 15 mei jl. uitgereikt door minister Van Bijsterveld.

Hans van Manen (1932) verwierf wereldfaam met zijn werk als choreograaf. Mede door hem werden Het Nationale Ballet en Het Nederlands Danstheater gezelschappen van  internationale allure. Zijn balletten worden  wereldwijd uitgevoerd. In 2000 werd Van Manen bekroond met de Erasmusprijs. Naast zijn werk als danser en choreograaf is Hans van Manen een succesvol fotograaf.


wanneer:       zaterdag 22 oktober 2011
waar:              De Lindenberg, Huis voor de Kunsten
                        Ridderstraat 23 te Nijmegen
aanvang:       20.00 uur stipt
zaal open:     19.00 uur (vrije zit)
entree:           10 euro (toegang +cd/dvd-combinatie)
bestellen:      www.cocnijmegen.nl


Bijlage


PLUIJM! een terugblik
Op 25 oktober 1991 vond de première plaats van de theatertalkshow PLUIJM! Weken van tevoren waren de kaarten al uitverkocht. Op de avond zelf heerste er een Sinterklaasachtige spanning in de afgeladen foyer van Villa Lila. De kranten schreven al over het fenomeen en iedereen sprak erover, nog vóór er  één voorstelling had plaatsgevonden.

Ondanks de hooggespannen verwachtingen werden de toeschouwers niet teleurgesteld. Redactie en vormgevers hadden ervoor gezorgd dat de Nijmeegse schrijver/acteur/presentator Cees van der Pluijm zijn gasten optimaal tot hun recht kon laten komen, afgewisseld met speciaal voor de Pluijmshow geschreven liedjes, gemaakt en uitgevoerd door Cees van der Pluijm en Jurriaan Schoffelen.

Twee seizoenen lang was PLUIJM! een maandelijkse hit. Bekende Nederlanders waren graag bereid hun opwachting te maken. Naast deze publiekstrekkers was er altijd minstens één lokale gast.

Wat maakte de Pluijmshows bijzonder? Naast de kwaliteiten van de presentator was dat vooral de professionele aanpak van het geheel. Een vaste redactie bereidde de gesprekken zorgvuldig voor. Cees van der Pluijm kon terugvallen op een grote voorkennis over zijn gasten, wat hem de maximale ruimte bood tot improviseren. Zijn gesprekspartners voelden zich gekend en serieus genomen. Aankleding van het speciaal gebouwde podium, belichting, publiciteit, programmaboekje – alles straalde een voor die tijd in de homo-/lesbische beweging nieuwe perfectionistische aanpak uit. Voor elke voorstelling werd een fraai affiche gemaakt, er werden nieuwe liedjes geschreven, steeds stond er ander designmeubilair op het toneel, en er waren bloemen, een toepasselijk decor, zendermicrofoons, toneellichten en een volgspot. De presentator trad op in smoking en voor elke Pluijmshow werden er nieuwe strikken en cummerbands gemaakt.

Naast de drie gasten (met wie Cees van der Pluijm soms ook samen zong: met Jules de Corte en burgemeester Ed d’Hondt bijvoorbeeld), was er ook altijd een telefonische gast.

An Stalpers en Ineke Duursema documenteerden de Pluijmshows fotografisch en maakten na elke voorstelling een staatsieportret van de presentator en zijn gasten.

Omdat er per voorstelling slechts negentig zitplaatsen beschikbaar waren en er maximaal twee kaartjes per persoon werden verkocht, voelden de aanwezigen zich uitverkoren. Door de intieme sfeer spraken de gasten vrijuit en ontstond er een unieke voorstelling. De Pluijmshow was al snel geen exclusief homo-/lesbische aangelegenheid meer. Velen vonden voor het eerst de weg naar Villa Lila voor deze COC/Villa-Lila-productie, los van de eigen seksuele voorkeur. De Pluijmshows lieten zien dat de homo-/lesbische beweging volwassen was en iets te bieden had aan alle geïnteresseerden in het Rijk van Nijmegen.

Na twee seizoenen van intensief produceren in Villa Lila besloot het team ermee te stoppen. Voor velen werd de Pluijmshow een bescheiden legende, je moest er bij geweest zijn. Op 28 april 1994 werd er in de Stadsschouwburg te Nijmegen een Grande Finale gegeven, om iedereen die steeds geen kaartjes had kunnen bemachtigen in de gelegenheid te stellen de allerlaatste Pluijmshow bij te wonen. Gasten waren toen onder meer: Albert Mol, Willem Nijholt, Anneke Grönloh, Henk Krol en Kitty & Marleen.

Een aantal gasten en medewerkers aan de Pluijmshows zijn inmiddels overleden. Anderen verdwenen uit het zicht, weer anderen werden nog bekender. Met de presentator en het team maakten zij de voorstellingen tot wat ze waren.

De zestien Pluijmshows in Villa Lila leverden evenzovele nieuwe liedjes op. Ze werden verzameld in Liedjes uit de Pluijmshows (Nijmegen, Uitgeverij de Stiel, 1994), een speciale uitgave (oplage 75 exemplaren) voor alle vrijwilligers die de shows hadden mogelijk gemaakt.

DOCUMENTATIE


Op de onderstaande data waren de volgende mensen te gast:

1991/1992

25 oktober


            Marja Alofs, wethouder gemeente Nijmegen
            Karin Spaink, publiciste
            Rudi van Dantzig, choreograaf en schrijver
 


22 november

           Paul Verstraeten, organisator homo-/lesbisch filmfestival
            Harry Oosterhuis, homo-wetenschapper
            Jules de Corte, schrijver, componist, zanger


27 december

            Annie Brouwer, burgemeester van Zutphen, ex-wethouder Nijmegen
            Dick Arts, huisarts en aidsdokter
            Adriaan van Dis, schrijver en presentator


24 januari

            René Holtel, beroepsmilitair en homo-activist
            Marischka Bours, danslerares
            Robert Long, schrijver, componist, zanger


28 februari


            Xandra Schutte, journaliste
            Josée Ruiter, actrice
            Annemarie Grewel, feministe, voorzitster, pedagoge


27 maart


            Louis Gooren, hoogleraar transseksualiteit
            Trudie Gillissen, medewerkster zedenpolitie Nijmegen
            Benno Premsela, ontwerper, homo-emancipatiepionier


24 april


            Tijn Kortmann, hoogleraar KU Nijmegen
            Dorian Hiethaar, beeldend kunstenares
            Astrid Roemer, schrijfster


22 mei


            Cor Lubbers, benedenstadcolumniste, Nijmeegse activiste
            Willem Melchior, schrijver
            Mathilde Santing, zangers


1992/1993


9 oktober


           Ditteke Mensink, cineaste
            Ed d’Hondt, burgemeester van Nijmegen


13 november


            Bert Huurman, politie-chef, initiator homo-voorlichting, bestrijder anti-                 homoseksueel geweld
            Ineke van Mourik, schrijfster
            Henk van Ulsen, acteur


11 december


           Wendi Dragonfire, vechtkunstdocente
            Stephan Sanders, journalist, schrijver
            Willem Oltmans, journalist

8 januari


            Gert Hekma, homo-wetenschapper
            Anneke Nolet, directeur A-faculteiten KU Nijmegen
            Reijer de Barbanson, kenner van oud-Nijmeegs homoleven


12 februari


            Pauline Daniëls, choreografe
            Wim van Meijgaarden, deken van Nijmegen
            Gerda Havertong, actrice


12 maart


            Anja van Kooten Niekerk, landelijk directeur COC
            Wijnand Sengers, psychiater, publicist
            Karst Woudstra, toneelschrijver


9 april


            Paul Tummers, classicus-filosoof, beroepsbestuurder
            Tiny Zijlstra, gemeentelijk beleidsmedewerkster homo-/lesbische                                     emancipatie
            Bernadette de Wit, publiciste


14 mei


            Marjan Berk, schrijfster, actrice
           Gerjo Kok, hoogleraar gezondheidswetenschappen Maastricht
            Paul Haenen, theater- en televisiepersoonlijkheid


1994   PLUIJM PLUS, Stadsschouwburg Nijmegen


28 april


  Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant
            Kitty en Marleen, Nijmeegs zangduo
            Anneke Grönloh
            Willem Nijholt
            Albert Mol


Aan de totstandkoming van PLUIJM! werkte een redactie-, productie- en uitvoeringsteam mee bestaande uit de volgende vrijwilligers:

Marco Balvers, Bart van Dam, Ineke Duursema, Dick Harmsen, Bart van Helvoort, Kees van den Heuvel, Marijke Hogenkamp, Adri van Hout, Angélique Kerkhoffs, Ely Lammers, Elbert Meurs, Ciska Muller, Leo de Munk, Cees van der Pluijm, Wim Prange, Govert Ramsteyn, Jurriaan Schoffelen, Pascal Servais, Ingrid Smeets, Gerrit Smit, René van Soeren, An Stalpers, Meis Thewissen, Will Tieleman, Rudie Vissenberg, Frans Vosman, Boudewijn van der Wagt en Ineke Zijlmans, alsmede een groot aantal vrijwilligers en medewerkers van COC en Villa Lila.

De voorstellingen werden financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Nijmegen,  COC Nijmegen en Villa Lila.

Op verzoeken van lokale radiozenders de Pluijmshows rechtstreeks te mogen uitzenden is niet ingegaan. Wel werden van bijna alle voorstellingen provisorische geluidsopnamen gemaakt. Van de laatste voorstelling in Villa Lila (14 mei 1993) en van de speciale extra show in de Stadsschouwburg (28 april 1994) zijn video-opnamen beschikbaar. Van één show gingen de opnamen verloren.





Ingezonden persbericht