Nederlands Uitgeversverbond

NDP Nieuwsmedia waarschuwt voor gevolgen btw-verhoging


* 8 september 2011

*

Staatssecretaris Weekers van Financiën overweegt het lage btw-tarief van 6% voor dagbladen te schrappen. Het afschaffen van het gereduceerde btw-tarief is één van de voorstellen uit de Fiscale Agenda, waarover de Tweede Kamer maandag 10 oktober a.s. met de staatssecretaris debatteert. Als het voorstel werkelijkheid wordt, zullen de consumentenprijzen van dagbladen met 12,5% stijgen. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de pluriformiteit van het Nederlandse medialandschap.

Dagbladuitgevers staan zeer afwijzend tegenover de beoogde tariefsverhoging. Een verhoging van de consumentenprijs is, blijkens onderzoek naar de prijselasticiteit uit 2008, direct van invloed op het aantal abonnees. De btw-verhoging tast daarom de rentabiliteit van nieuwsbedrijven aan met gevolgen voor het aantal dagbladtitels. Op dit moment kennen tien van de 27 betaalde dagbladen een rentabiliteit van minder dan 5%. Deze groep dagbladtitels is niet in staat grote veranderingen op te vangen.

NDP Nieuwsmedia roept daarom zowel Kamerleden als het kabinet op om behoedzaam om te gaan met de Nederlandse nieuwsmedia om schade aan de pluriformiteit te voorkomen. Juist nu dagbladen zowel structureel als conjunctureel onder druk staan, zou een btw-verhoging de pluriformiteit ernstige schade toebrengen.

Overigens zou Nederland met een standaardtarief voor dagbladen tot de uitzonderingen in de Europese Unie gaan behoren. De Nederlandse regering zou zich daarmee scharen bij Bulgarije (20%) en Slowakije (19%). Zelfs de beoogde eerste stap naar 8% loopt uit de pas: nabije landen als België (0%), het Verenigd Koninkrijk (0%), Duitsland (7%), Denemarken (0%) en Frankrijk (2,1%) kennen een lager btw-tarief.

Dit artikel behoort tot het dossier:


* Btw en nieuwsmedia