FNV Bondgenoten

Uniek: Gepayrollde ambtenaren dwingen met succes sociaal plan af


* 10-10-2011

* Mariëtte van Dijk (webredactie)

Na zes maanden onderhandelen en actie voeren is maandag succes geboekt: een goed sociaal plan voor de honderden gepayrolde ambtenaren bij het ministerie van Economische Zaken. Een uniek resultaat: nooit eerder is er door werknemers met een 'onzeker contract' actie gevoerd voor een sociaal plan.

Ultimatum liep zondagnacht af

AgentschapNL en payrollbedrijf CapitalP hadden tot zondag middernacht om met FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond een goed sociaal plan af te sluiten. Deden ze dat niet, dan legden 135 gepayrollde ambtenaren maandag het werk neer.

Onderhandelingsresultaat maandag door leden geaccepteerd

Mariëtte Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten: "Pas na elf uur onderhandelen afgelopen vrijdag bereikten de vakbonden een resultaat met de werkgever. De details daarvan zijn in het weekend verder uitgewerkt. Omdat het onderhandelingsresultaat nog niet exact was wat leden van FNV Bondgenoten in het hoofd hadden, werd de staking nog niet opgschort. Vanochtend zijn de leden daarom niet meteen aan het werk gegaan, maar gaan vergaderen over het onderhandelingsresultaat. Om 11:00 uur vanochtend hebben de leden besloten het resultaat te accepteren en het werk te hervatten."

Nooit eerder voorgekomen

Het resultaat is bereikt na een periode van 6 maanden, waarin diverse acties zijn gevoerd. "Nooit eerder hebben mensen met een 'onzeker contract', die op straat komen te staan, actie gevoerd voor een sociaal plan", zegt Patijn. "Het gaat om mensen die al jaren via een payrollconstructie voor AgentschapNL werken en nu zonder ontslagvergoeding op straat gezet zouden worden. De 135 payrollers hebben gestreden én gewonnen."

Sociaal plan

"Het resultaat is dat mensen zes maanden de tijd krijgen om ander werk te vinden. Ze krijgen gemiddeld ruim eén maandsalaris per gewerkt dienstjaar mee. Ofwel 0.8 keer de oude kantonrechtersformule met een bodem van 3 maandsalarissen."

Het sociaal plan loopt door tot december 2013. De komende maanden zullen telkens kleine groepjes mensen hun baan verliezen.

Zwartboek

De ervaringen van de werknemers van AgentschapNL met payrollen zijn gebundeld in een zwartboek , dat 3 oktober is overhandigd aan de directeur van AgentschapNL. Het bedrijf heeft vestigingen in onder andere Den Haag en Utrecht.