Het UCK start 2-jarige regiecursus voor amateurtheater in Utrecht


UTRECHT, 20111011 -- Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) start in 2012 met een 2-jarige regiecursus voor het amateurtheater in Utrecht. Deze cursus wil de kwaliteit, het plezier en de invloed van amateurtheaterregisseurs vergroten, om zo het amateurtheater (waaronder ook schooltheater) levend en vernieuwend te maken en te houden.

Er wordt les gegeven in spelbegeleiding, dramaturgie, visieontwikkeling, teksttoneel, beweging, theatertechniek en repertoirekennis. Ook zal er aandacht zijn voor spel, speelstijlen en vormgeving. Daarnaast zullen de deelnemers al snel zelf scènes maken en regisseren. Ze volgen kijkstages en gaan op voorstellingsbezoek.

Het laatste half jaar van de cursus regisseren de deelnemers zelfstandig een voorstelling van minimaal een half uur, waarbij ze gecoacht worden door één van de docenten van het kernteam. Naast het schrijven en bespreken van een regieplan en het regisseren/maken van een voorstelling, worden verschillende intervisiebijeenkomsten georganiseerd en een festival met daarin de eindpresentaties.

De regiecursus is bedoeld voor iedereen die in het amateurtheater wil regisseren. Dat zijn vaak spelers met ervaring of schooldocenten die zich willen (bij)scholen. Maar ook mensen die hun vakgebied willen uitbreiden. Deelnemers dienen al enige ervaring in het amateurtheater te hebben, als speler, als (beginnend) regisseur of een vergelijkbare ervaring hebben in een verwant vakgebied als muziek.

De nieuwe cursus zal plaatsvinden op de donderdagavond en start op 12 januari 2012. De locatie is de Cultuurcampus in Vleuterweide, Burchtpoort 5. Dit is uitstekend bereikbaar met de auto en openbaar vervoer en er is voldoende (gratis) parkeergelegeheid.

Voor aanvang van de cursus is er een kennismaking- en selectiedag waarin verschillende  elementen uit de cursus aan bod komen. Geïnteresseerden volgen één dag van 10.00-17.00 uur op 12 of 20 november 2011. Voor deelname aan de cursus is het volgen van deze selectiedag verplicht. Meer weten over de regiecursus? Kijk dan op www.uck.nl of bel met Paul van der Drift, hoofd theater, (030) 233 99 28.

Utrechts Centrum voor de Kunsten