Ingezonden persbericht


WAT DOE JIJ UIT? GAAT LIVE

Licht uit? Spot... uit! Want op 10 oktober doet iedereen iets uit! WAT DOE JIJ UIT? is de landelijke uitdaging georganiseerd door 10:10 The Energy Challenge, om te laten zien dat energiebesparing mogelijk (en makkelijk) en noodzakelijk is. Vandaag (6 september) gaat de website van Wat doe jij uit? live.

Voor het eerst wordt energiebesparing op zo'n positieve en praktische manier benaderd. Wat doe jij uit? laat zien dat iedereen energie (en zo geld) kan besparen. De website www.watdoejijuit.nl staat boordevol tips om energie te besparen, een lijst van de meest energieslurpende apparaten, acties van verschillende organisaties en meer. Ook geeft de website inspiratie door te laten zien wat anderen uit doen op 10 oktober. Met de online postermaker kan iedereen zelf het gezicht zijn van 'Wat doe jij uit?' en anderen inspireren. De posters worden doorgestuurd en hele teams maken al posters om bijvoorbeeld op het werk op te hangen.

Dit alles is ter inspiratie om op 10 oktober maximaal elektriciteit te besparen om zo gezamenlijk de nationale elektriciteitsmeter omlaag te brengen. Deze unieke meter wordt 10 oktober gelanceerd. Hiermee is voor het eerst live te zien wat er aan elektriciteit in Nederland wordt verbruikt.

De actie 'Wat doe jij uit?' geeft de wereld een signaal: energiebesparing is noodzakelijk en mogelijk. Geen woorden maar daden: Het is goed voor het klimaat en, niet onbelangrijk, de portemonnee. Samen met partners, zoals Microsoft, Universiteit van Amsterdam en ASN Bank, daagt 10:10 heel Nederland uit om de nationale elektriciteitsmeter omlaag te brengen. 10:10 roept op: 'Ga de uitdaging aan, bezoek de website watdoejijuit.nl en laat weten wat jij uit doet!'. Want heel Nederland zet toch iets uit op 10 oktober?!

Meer informatie vindt u hieronder of op de website www.watdoejijuit.nl of www.1010nl.org Deelnemers
Meer dan 10.000 deelnemers, verschillende gemeentes en organisaties helpen mee om de meter omlaag te brengen, waaronder ANWB, WNF, Microsoft, Gemeentes Amsterdam, Haarlemmermeer, 's Hertogenbosch en Nijmegen, Alliander, Accenture, FC Groningen, Chassétheater Breda, Hogeschool Arnhem, Paardekooper, ROC Zeeland, MilieuCentraal en vele anderen!

Partners 10:10 The Energy Challenge
Hivos, ASNbank, UvA en HvA, VARA, Microsoft, Spits en MilieuCentraal. BN'ers
Bekende 10:10 ambassadeurs zijn Harm Edens, Jack Spijkerman, Arthur Japin, Victoria Koblenko en Pierre Wind. De media
Kassa: Op 8 oktober zendt de VARA een speciale aflevering van Kassa uit waarin het initiatief en het elektriciteitsverbruik centraal staat en we Nederland massaal oproepen om deel te nemen. Op maandagavond 10 oktober wordt het resultaat op tv bekend gemaakt: is het ons gelukt samen de elektriciteitsmeter omlaag te brengen?

Spits: het dagblad Spits is mediapartner van 10:10. In oktober besteedt Spits een week lang aandacht aan de 'Wat doe jij uit?' actie.

Deelname: Meedoen betekent actief deelnemen aan 'Wat doe jij uit?'. Je kunt zelf iets uitdoen en ook anderen, zoals vrienden, familie, collega's, klanten of je hele organisatie motiveren mee te doen. Ga naar www.watdoejijuit.nl en laat je inspireren! Heb je nog vragen? Of advies nodig om deze uitdaging aan te gaan? Wij helpen graag verder: nederland@1010nl.org.

Wat 10:10 met de Wat doe jij uit? wil bereiken

* Discussie over klimaatverandering en energiebesparing versterken
* Tips verspreiden hoe mensen thuis, bedrijven, gemeenten elektriciteit kunnen besparen
* Laten zien dat het mogelijk en zelfs gemakkelijk is om elektriciteit te besparen
* Signaal afgeven dat energiebesparing noodzakelijk en mogelijk is.
* Daadwerkelijk de nationale elektriciteitsmeter terug te laten lopen