Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Zand erover

Vanaf maandag 10 oktober wordt het Drachtsterplein bedolven onder een grote laag zand van circa 4 meter hoog. Het huidige plein maakt plaats voor een verhoogd kruispunt met vier fietstunnels. Vrachtwagens rijden ongeveer drie weken af en aan met zand, onder andere vanaf het talud bij Zuiderburen. Het gaat in totaal om zo'n 40.000 m3; oftewel tweeduizend vrachtwagens vol zand.

In verband met de veiligheid maakt het werkverkeer gebruik van een gescheiden rijbaan. Die is gemarkeerd door schildjes en gele strepen op de weg ter hoogte van de Drachtsterbrug. Het normale verkeer rijdt op de bestaande rijstrook en op de oude busbaan, en kan gewoon doorrijden. Nadat het plein ongeveer twee meter is verhoogd, wordt de zandbult afgedekt met 2 meter grond. Zo stuift het zand niet en door de druk wordt het zetten versneld. De berg zand moet tot februari 2012 inklinken. Dan begint de aanleg van de vier fietstunnels. De werkzaamheden op het Drachtsterplein duren 1 ½ jaar. Door het nieuwe kruispunt verbetert de doorstroom voor auto's en fietsers omdat ze gescheiden de stad in en uit gaan. Tot die tijd maken auto's gebruik van de tijdelijke ster-rotonde en worden fietsers omgeleid. Nieuw is dat de werkzaamheden vanaf maandag 10 oktober ook te volgen zijn via twitter: @vrijbaan.nl.

Mensen die vragen hebben over de werkzaamheden op het plein weten het mailadres voor vragen, drachtsterweg@vrij-baan.nl, goed te vinden. Van het spreekuur op woensdagmiddag van 16.00 uur - 17.00 uur in de Intratuin (Tijnjedyk 5) maakte tot op heden nog niemand gebruik.