Provincie Noord-Holland

Schriftelijke vragen PvdA over Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) "Bewonersbelangen Schiphol moeten beter gewaarborgd"

De PvdA Noord-Holland is bezorgd over de waarborging van de bewonersbelangen in het overleg rond Schiphol. Verschillende bewoners en bestuurders van gemeenten zijn inmiddels uit de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) gestapt, omdat deze volgens hen steeds minder invloed heeft sinds de oprichting van de Alderstafel. PvdA-statenlid Gohdar Massom heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Op 23 september 2011 stapten bewoners en bestuurders van IJmondse gemeenten (bestaande uit de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum en Heiloo) per direct uit Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS). Twee maanden eerder diende de voorzitter van CROS zijn ontslag in. De betrokken IJmondse gemeenten en bewoners trekken in recente verklaringen de betekenis van CROS sterk in twijfel. Zij menen dat de werkelijke beslissingen over de luchthaven worden genomen aan de zogenaamde 'Alderstafel', waar grote nationale partijen spreken over de toekomst van Schiphol.

De bewonersvertegenwoordigers vinden daarnaast dat bewoners uit de regio Kennemerland niet zijn vertegenwoordigd in het Aldersoverleg. Er is binnen CROS volgens hen sprake van een grote interne verdeeldheid, gebrek aan wederzijds vertrouwen en tegengestelde belangen. Dit zou voortkomen uit de slechte samenwerking en rolverdeling tussen CROS en de later opgerichte Alderstafel.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: "De CROS is opgericht om een optimaal gebruik van de luchthaven Schiphol te bevorderen en de vlieghinder zoveel mogelijk te beperken. De PvdA vindt de laatste ontwikkeling zorgelijk en onwenselijk. De groei van de luchthaven Schiphol mag niet ten koste van de omgeving gaan. Het creëren van draagvlak onder lokale overheden en bewonersvertegenwoordigers is een noodzakelijke voorwaarde voor Schiphol. De PvdA staat achter de doelstellingen van CROS en wil dat het vertrouwen van de partijen in CROS spoedig terugkeert."

De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten wat haar opvatting is over deze ontwikkelingen. Ook vraagt de PvdA aan de gedeputeerde wat hij gaat doen om de samenwerking tussen CROS en Alderstafel te verbeteren.


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties



Provincie Noord-Holland